Politia si salvarea au izolat zona in care a avut loc explozia, sambata seara, in apropiere de Academia de Muzica Ferenc Liszt si cautau martori, potrivit News.ro.

Serviciile pentru managementul situatiilor de urgenta din Budapesta au precizat ca explozia a avut loc la ora locala 22.30 (23.30, ora Romaniei) si ca nu a declansat niciun incendiu. Alte informatii despre cauza exploziei nu erau disponibile, scrie AP.

"Politia a implicat experti care examineaza zona, intervieveaza martori si culeg date", se arata in comunicatul politiei, relateaza Reuters.

"Examinarea originilor exploziei si evaluarea pagubelor este in curs", adauga politia.

Un purtator de cuvant al Guvernului a refuzat sa comenteze pentru Reuters daca explozia ar avea vreo legatura cu un atac intentionat.

Premierul populist ungar de dreapta Viktor Orban este unul dintre cei mai vocali oponenti al imigratiei in Europa si face campanie in vederea unui referendum, prevazut pe 2 octombrie, peste o saptamana, impotriva cotelor de migranti.

Citeste si:

Orban argumenteaza ca imigratia sporeste amenintarea terorista pe continent. Intr-un manifest de campanie, Orban citeaza atacurile de la Paris, Bruxelles si Nisa pentru a ilustra o legatura perceputa intre imigratie si terorism

Ungaria si-a inchis frontiera de sud, cu Serbia, cu un gard de sarma ghimpata, pentru a opri un flux de migranti. Politia a instituit un perimetru de securitate larg in Piata Oktogon din centrul Budapestei si a evacuat cladirile din apropierea locului exploziei, potrivit presei locale. Aceasta intersectie de obicei aglomerata era intesata de martori oculari, inclusiv turisti.

"Sunt aici in vacanta si stau la un hostel dupa colt. Ma pregateam pentru o petrecere", a declarat pentru reuters turista poloneza Olivia Sehildt.
"Brusc am auzit o bubuitura puternica. M-am uitat pe fereasta si am vazut o multime de masini de politie venind, pompieri si multa lume pe strada.

Geamurile s-au spart, iar nimeni nu stia ce s-a intamplat", a adaugat ea. Un ungur, Kadosa Bencsy a declarat ca in primul s-a gandit ca a fost un atac terorist.

"Mai intai mi-a fost teama ca ceea ce am auzit era ceea ce ma speria si ca teroarea a lovit si Ungaria", a spus el.

"Trebuie sa spun sincer ca ma tem de asa ceva de o vreme. Exista aceasta posibilitate, se poate intampla oriunde in Europa", a adaugat el.

Sursa foto: fluke samed / Shutterstock