Atentat terorist in Barcelona: o duba a intrat in multime in cartierul turistic Las Ramblas. Potrivit politiei, 13 oameni si-au pierdut viata si circa 130 au fost raniti. Printre raniti se afla si trei romani. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

UPDATE 11

130 de persoane au fost ranite in atacul cu camioneta de la Barcelona si intr-un atac cu o masina in orasul catalan Cambrils, a anuntat un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta, relateaza Reuters. 17 persoane se afla in stare critica, iar alte 30, in stare grava.

Mortii si ranitii in dublul atentat provin din 34 de tari.

In plus, politia catalana a anuntat ca a arestat o a patra persoana in legatura cu dublul atentat de la Barcelona si Cambrils, soldate cu cel putin 14 morti, relateaza The Associated Press, citat de News.ro. Fortele de ordine regionale au facut acest anunt pe Twitter, fara sa ofere alte precizari.

UPDATE 10

Cea mai tanara victima a atacului este o fetita de doar trei ani, care a murit la scurt timp dupa ce a ajuns la spital. O alta copila de 6 ani este in stare grava la spital, scrie The Guardian, citat de Digi24. Printre cei decedati se afla si doi nemti si un belgian.

Printre raniti se numara si 26 de cetateni francezi, dintre care 11 sunt in stare critica. De asemenea, patru australieni au fost raniti.

Un cetatean din Hong Kong si un american s-au ales cu rani superficiale. Trei olandezi au fost si ei raniti usor, la fel si trei greci: o femeie cu cei doi copii ai sai. Departamentul Afacerilor Externe din Irlanda a confirmat ca o familie irlandeza de patru persoane se numara printre raniti.

UPDATE 9

Bulevardul La Rambla din Barcelona a fost redeschis vineri dimineata. Politia a anuntat ca masuri suplimentare de securitate sunt in vigoare in zona Placa de Catalunya – piata centrala din Barcelona. Autoritatile sfatuiesc publicul sa mearga pe jos in zona si sa nu aiba rucsacuri sau genti mari.

UPDATE 8

Cotidianul spaniol El Pais scrie ca atacatorii de la Barcelona si Cambrils faceau parte dintr-o celula de 12 persoane, potrivit News.ro.

Pana in prezent, politia a arestat trei persoane si a anuntat ca a identificat "principalul suspect” care s-ar fi aflat la volanul furgonetei care a intrat in multime pe La Rambla. Este vorba despre Moussa Oukabir, in varsta de 17 ani. El este fratele lui Driss Oukabir, una dintre cele doua persoane arestate la Ripoll. Oamenii legii verifica daca adolescentul a avut si alti complici.

Driss Oukabir este marocan si a fost arestat in noaptea de joi spre vineri. Actele sale ar fi fost folosite pentru inchirierea furgonetei care a lovit multimea la Barcelona. El sustine, insa, ca actele i-au fost furate si ca nu are nicio legatura cu atacul.

Politia a mai arestat vineri dimineata un suspect, tot la Ripoll.

Anterior, autoritatile au retinut un spaniol, suspectat de legaturi cu atacul, insa identitatea acestuia nu a fost facuta publica.

UPDATE 7

Numarul romanilor raniti in atacul de la Barcelona a ajuns la trei.

"Si acest cetatean roman este spitalizat, stare sa nefiind grava. Operatiunea de identificare a victimelor si cetateniei ranitilor este un proces complex aflat in desfasurare, situatia fiind una care se schimba de la un moment la altul. Informatii actualizate vor fi transmise pe tot parcursul evolutiei situatiei, pe masura obtinerii de date oficiale de la autoritatile locale", a transmis MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Consulatului General al Romaniei la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

UPDATE 6:

O noua persoana a fost arestata in orasul catalan Ripoli, in legatura cu atacul de la Barcelona, relateaza BBC News, citat de News.ro. Aceasta este a treia persoana arestata in legatura cu atacul.

Tot la Ripoli, la 100 de kilometri nord de Barcelona, a fost arestat si un marocan, identificat drept Driss Oukabir, suspectat de legaturi cu furgoneta utilizata in atentat. Actele sale ar fi fost folosite pentru inchirierea furgonetei care a lovit multimea la Barcelona. El sustine, insa, ca actele i-au fost furate si ca nu are nicio legatura cu atacul.

Autoritatile au mai arestat un spaniol, suspectat de legaturi cu atacul.

Politia il cauta inca pe soferul care a condus vehiculul.

UPDATE 5:

Un al doilea roman a fost identificat printre persoanele ranite in urma atacului de la Barcelona, acesta fiind internat in spital. Starea lui este stabila, anunta MAE.

"Potrivit ultimelor informatii obtinute de catre Ambasada Romaniei la Madrid si Consulatul General al Romaniei la Barcelona, printre persoanele ranite in urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificata o a doua victima de cetatenie romana. Aceasta a fost transportata si internata la un spital din regiune pentru ingrijiri medicale de specialitate, starea sa actuala fiind stabila", a precizat vineri MAE.

Bilantul victimelor atentatului comis joi dupa-amiaza pe bulevardul La Rambla din Barcelona a ajuns la 13 morti si 100 de raniti, potrivit ultimelor informatii furnizate de Politia din Catalonia. Soferul dubei care a intrat in multime este cautat de autoritati.

UPDATE 4:

Cel putin 13 persoane au fost ucise in atentatul cu o duba la Barcelona, iar alte peste 50 au fost ranite, a anuntat joi un oficial catalan, relateaza The Associated Press. Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a facut acest anunt pe Twitter.

Politia regionala evacua, joi seara, magazinele si barurile din cartierul istoric Las Ramblas. Fortele de ordine au trecut la aceasta operatiune dupa ce au anuntat ca au arestat un suspect in atac, pe care-l ”trateaza drept un terorist”.

UPDATE 3:

Un suspect in atentatul cu o duba, la Barcelona, a fost arestat, potrivit postului public spaniol de televiziune RTVE, relateaza The Associated Press, citata de News.ro.

RTVE a anuntat joi seara ca un barbat a fost arestat la cateva ore dupa ce o duba a intrat in multime in cartierul turistic Las Ramblas. Politia nu a confirmat aceasta arestare.

Potrivit agentiei private EPA; politia cauta un barbat pe nume Driss Oukabir. Acest barbat este suspectat ca a inchiriat duba in legatura cu atentatul. Era neclar daca este vorba despre persoana arestata.

UPDATE 2:

El Pais scrie ca ulterior autorii atacului, care ar fi inarmati, s-ar fi baricadat intr-un restaurant din apropiere. Politia considera ca este vorba despre un atac terorist si a anuntat ca o persoana a murit, iar alte 32 au fost ranite in urma atacului de la Barcelona, potrivit BBC.

Sursa citata precizeaza ca 10 dintre raniti sunt in stare critica.

UPDATE 1:

”O persoana ar fi coborat dintr-o furgoneta, sunt informatii foarte putine la acest moment, pentru ca zona este inchisa. Este instituita o celula de criza. Numarul ranitilor ar fi in jur de 20, e singura informatie transmisa de Centrul pentru Situatii de Urgenta din Barcelona, si o posibila persoana decedata”, a declarat la Digi 24 Manuel Plesa, consulul Romaniei in Spania.

De asemenea, Dragos Motrun, un roman care lucreaza in Spania, a spus ca toate magazinele si restaurantele din zona au fost inchise.

El a mai spus ca lucreaza la un restaurant din zona Las Ramblas si ca se indrepta spre locul de munca in momentul incidentului. Romanul a mai afirmat ca a luat legatura cu colegii sai, care care s-au baricadat in restaurant.

Un alt roman a spus, la Digi 24, ca este un haos total in zona incidentului, iar informatiile transmise arata ca sunt cel putin 20 de raniti. El a precizat ca lucreaza in apropierea locului incidentului, povestind ca fortele de ordine s-au mobilizat imediat.

Presa locala scrie ca doi barbati inarmati au intrat intr-un restaurant din Barcelona, dupa duba a intrat in multime, iar un purtator de cuvant al politiei catalane citat de Reuters a declarat ca nu poate sa confirme daca exista persoane ucise si nici daca este vorba despre un incident terorist.

STIREA INITIALA:

Politia a precizat ca este vorba despre o duba de culoarea alba, scrie The Associated Press, citata de News.ro.

Fortele de ordine au precizat intr-un mesaj postat pe Twitter ca este posibil ca mai multe persoana sa fi fost ranite. Potrivit ziarului El Pais, mai multe persoane zaceau pe jos.

Politia a blocat circulatia rutiera pe strada respectiva, iar magazinele au fost inchise.

Sursa foto: Filipe Frazao_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri