De asemenea, prim-ministrul britanic a promis ca va prezenta ”Marea Lege a Abrogarii”, prin care va fi eliminat actul care a permis Regatului Unit sa adere la Uniunea Europeana. In acest sens este vorba despre Actul Comunitatilor Europene (1972), care va fi eliminat in urmatoarea perioada din legislatia britanica.

Intre timp, May a confirmat ca executivul britanic va introduce toate reglementarile si legile europene in legislatia britanica, pentru ca reglementarile inutile sa fie eliminate treptat in urmatorii ani.

Legea de abrogare a Actului Comunitatilor Europene nu va intra insa in vigoare inainte ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana. Anterior, prim-ministrul sustinuse ca nu va invoca articolul 50 inainte de finele acestui an.

Theresa May nu a precizat o data exacta pentru declansarea procedurii de iesire, explicand ca data limita este sfarsitul lunii martie si articolul va fi prin urmare invocat in primul trimestru al anului 2017. De asemenea, liderul executivului britanic a sustinut ca spera ca vor exista negocieri pregatitoare cu statele blocului comunitar, pentru ca odata invocat articolul sa existe un proces fara obstacole majore.

”Este important pentru Marea Britanie si pentru Europa sa facem asta cat mai bine putem, pentru a avea o tranzitie lina in afara UE”, a declarat premierul.

Citeste si:

Intr-un interviu anterior, prim-ministrul a sustinut ca legea de abrogare va reprezenta ”primul pas in drumul spre recapatarea unei natiuni suverane si independente”. ”Asta inseamna ca va intoarce puterea si autoritatea in mainile institutiilor alese ale acestei tari. Inseamna ca autoritatea legislatiei europene in teritoriul britanic se va incheia”, a spus Theresa May.

Intre timp, presedintele conservatorilor a declarat ca negocierile privind iesirea tarii din blocul comunitar nu vor avea loc in arena publica. ”Nu vom spune exact ce vom urma sa negociem, insa odata ce negocierile s-au incheiat, atunci vom spune public ce am reusit sa obtinem si cum am ajuns la obiectivele noastre”, a sustinut conservatorul Patrick McLaughlin.

De asemenea, premierul a explicat ca nu doreste ca aceasta conferinta a Partidului Conservator sa fie dominata de subiectul iesirii Brexit-ului.

Parlamentarii conservatori sunt fragmentati intre cei care sustin un asa-numit ”Brexit dur” in afara pietei unice europene, prin care autoritatile britanice vor avea control complet asupra imigratiei, si un proces care pastreaza tara in interiorul pietei comunitare, prin respectarea unor reglementari europene si a principiului libertatii de miscare a cetatenilor europeni.

Intre timp, ministrul conservator al Muncii, Phil Wilson, sustine ca antreprenorii doresc ca premierul sa-si arata anganjamentul pentru ramanerea pe piata unica.

Sursa foto: Agerpres Foto