31 Octombrie 2016

Francois Hollande a recunoscut responsabilitatea Parisului pentru internarea fortata in lagare a mii de romi



Presedintele francez Francois Hollande a recunoscut sambata dimineata responsabilitatea Parisului pentru internarea fortata in lagare a mii de romi, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza AFP, scrie News.ro.

Francois Hollande a participat la o ceremonie in memoria romilor si nomazilor internati in lagarul Montreuil-Bellay, in timpul regimului de la Vichy si pana in 1946.

“A venit ziua in care trebuie spus acest adevar”, a spus presedintele francez. “Republica recunoaste suferinta acestor nomazi care au fost internati si admite ca responsabilitatea sa este mare in aceasta drama, a adaugat el.

De asemenea, seful statului a pledat pentru ca livretul pe care nomazii din Franta au obligatia sa il prezinte autoritatilor sa fie abrogat. “Pentru ca nomazii sa fie cetateni ca ceilalti, francezi cu drepturi depline”, a subliniat el.

Este prima data cand un presedinte francez recunoaste responsabilitatea Hexagonului pentru sutele de crime din lagarul de concentrare Montreuil-Bellay, unde au fost internati circa 6.000 de nomazi, dintre care 2.000 de romi.



Citeste si