Proiectul de acord de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite nu a murit, iar negocierile vor fi reluate cu viitoarea administratie americana, dupa alegerile din luna noiembrie, a declarat sambata comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, citata de Reuters, scrie News.ro.

Premierul regiunii belgiene Valonia, care a blocat zile la rand acordul comercial cu Canada, CETA, a declarat vineri ca, in schimbul concesiilor facute, Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) este “mort si ingropat”.

Malmstrom a spus ca nu este de acord cu aceasta afirmatie si ca vor continua eforturile cu noua administratie americana. “TTIP nu este mort, dar TTIP nu este inca un acord”, a spus ea dupa o ceremonie organizata la Bruxelles, in cursul careia Belgia a semnat o anexa la acordul CETA cu Canada.

„Bineinteles ca alegerile americane vor pune pauza negocierilor si le vom relua dupa aceea, cu noua administratie”, a adaugat Malmstrom. Comisarul a dat asigurari ca lectiile invatate din negocierile cu Ottawa vor ajuta la incheierea unui acord mai bun cu Statele Unite.

“O parte dintre experiente, o parte dintre procedurile cu care am avut de-a face in cazul CETA vor fi reflectate si in activitatea noastra privind TTIP”, a explicat ea.

Atat TTIP, cat si CETA, au fost primite cu proteste din partea sindicatelor si altor activisti care spun ca piata europeana a muncii, precum si standardele de mediu si de sanatate publica vor avea de suferit in urma lor. Mai mult, cei care se opun acordurilor se tem ca marile companii vor avea o influenta prea mare in fata guvernelor alese democratic din Europa.

Washingtonul si Bruxelles-ul si-au propus initial sa semneze TTIP inainte sa i se incheie mandatul lui Barack Obama, in ianuarie, insa acest lucru nu a fost posibil.

Unii politicieni europeni au cerut ca negocierile pentru TTIP sa fie suspendate deocamdata si reluate dupa alegerile din SUA, insa sub un alt nume, cu obiective mai clare si cu o mai mare transparenta.

Sursa foto: artjazz/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri