31 Octombrie 2016

Comisarul UE pentru comert: Acordul comercial UE-SUA nu e mort, negocierile vor fi reluate cu urmatoarea administratie



Proiectul de acord de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite nu a murit, iar negocierile vor fi reluate cu viitoarea administratie americana, dupa alegerile din luna noiembrie, a declarat sambata comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, citata de Reuters, scrie News.ro.

Premierul regiunii belgiene Valonia, care a blocat zile la rand acordul comercial cu Canada, CETA, a declarat vineri ca, in schimbul concesiilor facute, Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) este “mort si ingropat”.

Malmstrom a spus ca nu este de acord cu aceasta afirmatie si ca vor continua eforturile cu noua administratie americana. “TTIP nu este mort, dar TTIP nu este inca un acord”, a spus ea dupa o ceremonie organizata la Bruxelles, in cursul careia Belgia a semnat o anexa la acordul CETA cu Canada.

„Bineinteles ca alegerile americane vor pune pauza negocierilor si le vom relua dupa aceea, cu noua administratie”, a adaugat Malmstrom. Comisarul a dat asigurari ca lectiile invatate din negocierile cu Ottawa vor ajuta la incheierea unui acord mai bun cu Statele Unite.

“O parte dintre experiente, o parte dintre procedurile cu care am avut de-a face in cazul CETA vor fi reflectate si in activitatea noastra privind TTIP”, a explicat ea.

Atat TTIP, cat si CETA, au fost primite cu proteste din partea sindicatelor si altor activisti care spun ca piata europeana a muncii, precum si standardele de mediu si de sanatate publica vor avea de suferit in urma lor. Mai mult, cei care se opun acordurilor se tem ca marile companii vor avea o influenta prea mare in fata guvernelor alese democratic din Europa.

Washingtonul si Bruxelles-ul si-au propus initial sa semneze TTIP inainte sa i se incheie mandatul lui Barack Obama, in ianuarie, insa acest lucru nu a fost posibil.

Unii politicieni europeni au cerut ca negocierile pentru TTIP sa fie suspendate deocamdata si reluate dupa alegerile din SUA, insa sub un alt nume, cu obiective mai clare si cu o mai mare transparenta.



Citeste si