Bilantul dublului atentat terorist de sambata, din Istanbul, a crescut la 29 de morti si 166 de raniti, relateaza Reuters. Doua dintre victime sunt civili, ceilalti 27 sunt ofiteri de politie, inclusiv un comandant. Saptesprezece dintre raniti au avut nevoie de interventii chirurgicale, iar alti sase sunt la terapie intensiva.

Un fotograf Reuters a constatat ca multi politisti au fost raniti grav. Cele doua explozii au avut loc la mai putin de un minut una de cealalta, iar autoritatile vorbesc de un atac coordonat vizand fortele de ordine. Mai intai, o masina-capcana a explodat in apropiere de stadionul Vodafone Arena, unde joaca echipa de fotbal Besiktas. Explozia a vizat locul unde se adunau ofiterii care asigurasera paza meciului Besiktas- Bursaspor, potrivit News.ro.

Patruzeci si cinci de secunde mai tarziu, un kamikaze s-a detonat, in timp ce era inconjurat de politisti, in parcul Macka, din apropiere, a declarat vicepremierul Numan Kurtulmus intr-o conferinta de presa. Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a declarat ca 10 oameni au fost retinuti in urma dovezilor obtinute din masina detonata, dar nu a oferit indicii privind cine ar putea fi in spatele atacurilor.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a descris exploziile drept un atac terorist asupra politiei si civililor. Potrivit lui, scopul atentatelor, comise la doua ore dupa incheierea unui meci de fotbal la care au luat parte mii de oameni, a fost sa maximizeze numarul de victime. “Nimeni nu trebuie sa se indoiasca de faptul ca noi, ca tara si ca natiune, cu voia Domnului, vom invinge teroarea, organizatiile teroriste (…) si fortele din spatele lor”, a spus el intr-un comunicat.

Nimeni nu a revendicat atacul, insa exploziile au avut loc la mai putin de o saptamana dupa ce organizatia terorista Statul Islamic si-a indemnat sustinatorii sa vizeze “institutiile de securitate, militare, economice si de presa” din Turcia. Pe de alta parte, militantii kurzi din PKK au, de regula, ca tina fortele de ordine.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat “actul ingrozitor de terorism”, in timp ce liderii europeni au transmis de asemenea mesaje de solidaritate. Statele au condamnat la randul lor atacul si au dat asigurari ca sunt alaturi de aliatul lor din NATO.

Mai multe atacuri cu bomba au afectat Turcia in ultimele luni, unele comise de PKK, iar alte de ISIS. Unul dintre cele mai sangeroase atacuri a avut loc pe 28 iunie, cand trei teroristi au comis atentate la Aeroportul Ataturk din Istanbul. 45 de persoane au fost ucise, iar 230 au fost ranite in masacru. Autoritatile turce au acuzat Statul Islamic pentru atac.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri