Un "think tank" avertizeaza ca regimul din Coreea de Nord a reluat productia de plutoniu in principalul reactor nuclear

Programul ”Washington 38 North” a anuntat ca noi imagini obtinute din satelit indica faptul ca regimul nord-coreean a reluat operatiunile de la principalul reactor utilizat pentru productia de plutoniu, considerat un element cheie al programului de arme nucleare dezvoltat de Phenian, transmite Reuters.

Expertii americani au precizat ca o analiza anterioara de pe 18 ianuarie arata ca regimul nord-coreean pregateste repornirea reactorului de la Yongbyon. Acest reactor va produce plutoniu suplimentar pentru armele nucleare ale regimului prin retratarea barelor de combustibil deja uzate, potrivit News.ro.

”Imaginile de pe 22 ianuarie au surprins aburi ridicandu-se din sistemul de racire, ceea ce indica faptul ca reactorul functioneaza”, se arata in raportul semnat de ”think tank-ul” de monitorizare a Coreei de Nord. Expertii nu pot estima puterea la care functioneaza reactorul de retratare a plutoniului uzat.

Anterior, Phenianul a decis suspendarea activitratilor de la reactor la finele anului 2015, dar a amenintat in august 2016 ca va relua productia de plutoniu la Yongbyon. Regimul nord-coreean si-a mentinut programul nuclear si de lansare a unor rachete balistice in ciuda sanctiunilor internationale.

De asemenea, regimul produce uraniu imbogatit pentru bombe atomice, iar expertii sugerau anetrior ca exista materiale pentru construirea a 20 de focoase nucleare pana al finele anului 2016. Liderul Kim Jong-un a declarat in mesajul de Anul Nou ca regimul este aproape de testarea unei rachet balistice intercontinentale, care este capabila sa loveasca o tinta din Statele Unite.

Citeste si:
Coronavirus | Liderul Coreei de Nord s-a vaccinat cu un vaccin...
Coronavirus | Liderul Coreei...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri