27 Martie 2017

De la Soros, la JP Morgan: Cei mai temuti oameni din piata financiara



De-a lungul istoriei, aceste nume de temut au inglobat mai multa putere financiara, mentala si politica decat oricare alt investitor individual. Cine sunt acestia si care sunt faptele pentru care au ramas in amintirea pietelor financiare?

Bill Gates ?EUR" locul 5

In ochii publicului larg, Bill Gates nu este in general vazut ca unul dintre “rechinii” pietelor financiare. Totusi, fondatorul Microsoft a reusit sa isi domine piata nu atat prin tehnologia superioara oferita, cat prin tehnicile sale de afaceri, scrie Investopedia. Cand Microsoft a intrat pe scena mondiala lansand MS-DOS, Excel, Word si Windows, multi investitori s-au intrebat de ce profitul companiei nu era distribuit catre actionari, sub forma dividendelor. Ulterior a devenit evident ca Bill Gates isi construia un “cufar de razboi” de dimensiuni incredibile.

Actionarii care in general ar fi incercat sa convinga administratorii companiei sa distribuie profitul au tacut de aceasta data, in timp ce Bill Gates punea la punct planul prin care Microsoft urma sa devina una dintre cele mai mari companii din lume. Microsoft avea anul trecut rezerve de cash (sub forma unor profituri nerepatriate in companii off-shore) ce depaseau 100 miliarde de dolari, bani care pot fi folositi atat ca o arma, dar si ca un scut, in functie de situatie.

Foto: Shutterstock


George Soros ?EUR" locul 4

George Soros este descris uneori ca “un pirat”, magnatul american de origine maghiara fiind dispretuit in tari precum Thailanda, Marea Britanie sau Malaezia. Faimosul speculator a facut avere prabusind valutele unor tari. Supranumit “omul care a ruinat Banca Angliei”, Soros a devenit o figura temuta de statele care incearca sa isi protejeze propria moneda.

Soros nu este un speculator care se uita doar la numere, acesta luand in considerare mai ales factorul politic din tarile de pe urma carora vrea sa castige. De altfel, George Soros nu se fereste sa puna presiune financiara pe guverne pentru a le forta sa adopte diverse schimbari legislative sau politice.


Carl Icahn ?EUR" locul 3

Carl Icahn (foto, intre Ivanka Trump si sotul acesteia, Jared Kushne) este omul din cauza caruia SEC, institutia care supravegheaza tranzactiile de pe bursele din SUA, a schimbat si emis cele mai multe reglementari

Icahn este creatorul “greenmailing”, o varianta la limita legii a santajului. Greenmailing-ul prespune achizitionarea unui pachet important de actiuni intr-o companie, folosit ulterior pentru a ameninta respectiva corporatie cu o preluare ostila, daca aceasta refuza sa rascumpere pachetul de actiuni la un pret mai mare decat cel initial.

Din cauza lui Icahn, SEC a impus reguli dure privind dezvaluirea identitatii actionarilor atunci cand acestia preiau pachete semnificative de actiuni intr-o companie. Dupa ce noile reglementari adoptate de autoritatile americane i-au desfiintat strategiile, Icahn se multumeste in prezent cu achizitionarea unor pachete minoritare de actiuni in companii pe care le considera subevaluate.


John D. Rockefeller ?EUR" locul 2

John D. Rockefeller a fost cel mai bogat om din lume si inca figureaza in lista celor mai bogati oameni din istoria moderna. Compania acestuia, Standard Oil, a controlat 90% din industria americana de petrol si a devenit cunoscuta pentru faptul ca isi impingea competitorii catre faliment, pentru ca apoi sa le cumpere activele de la creditori.

Rockefeller este si cel care a promovat ideea de “scalare a afacerilor”, ceea ce presupune o scadere a costului/produs odata cu cresterea volumului produs (ex: companii care au costuri mai mici, datorita faptului ca produc cantitati foarte mari de obiecte).


JP Morgan ?EUR" locul 1

JP Morgan a fost un om bogat, insa nici pe departe la fel de bogat precum Rockefeller sau Bill Gates. Ceea ce JP Morgan a avut in plus a fost puterea. In perioada in care omul de afaceri a trait, una dintre cele mai cunoscute zicale era aceea ca “Dumnezeu detine sufletele oamenilor, iar tot ceea ce ramane este detinut de JP Morgan”.

Morgan era principalul bancher al Wall Street, strangand bani de la investitori pentru companii ca General Electric intr-o perioada in care economia americana era pe punctul de a exploda. La acel moment, reputatia bancii era cea care determina succesul sau esecul unei emisiuni de obligatiuni a unei companii, iar reputatia lui JP Morgan era de neclintit.

Momentul cel mai infricosator si cand Morgan a detinut cea mai multa putere a fost in timpul Panicii Bancare din 1907. JP Morgan i-a adunat personal pe toti decidentii politici si din piata financiara americana la vila sa, fortandu-i sa negocieze in spatele usilor inchise astfel incat sa se gaseasca o solutie pentru rezolvarea crizei.

Ideea ca echilibrul intregii economii americane se bazeaza pe un bancher batran a speriat Guvernul atat de puternic incat decidentii politici au hotarat infiintarea Rezervei federale a SUA (FED), tocmai pentru a preintampina o asemenea situatie.




Citeste si