Candidatul francez de centru Emmanuel Macron si-a consolidat avansul in sondaje in fata rivalei sale de extrema-dreapta Marine Le Pen, in ultima zi a unei campanii electorale tumultoase, care a dat peste cap politica tarii, comenteaza Reuters.

Scrutinul de duminica este considerat cel mai important din Franta din ultimele decenii, in conditiile in care cei doi candidati la Elysee au puncte de vedere diametral opuse privind Europa si locul Frantei in lume, potrivit News.ro.

Le Pen, candidata Frontului National, vrea sa inchida granitele si sa scoata tara din Zona euro, in timp ce candidatul independent Emmanuel Macron, care nu a ocupat niciodata o functie desemnata prin vot, vrea o cooperare europeana mai stransa si o economie deschisa. Candidatii principalelor doua partide din Franta au fost eliminati inca din primul tur de scrutin, pe 23 aprilie.

Patru sondaje noi il crediteaza pe Macron cu 62% din intentiile de vot in al doilea tur de scrutin, fata de 38% pentru Le Pen. Acesta este cel mai bun rezultat inregistrat de candidatul de centru in sondaje realizate de institute de prestigiu, dupa primul tur de scrutin din 23 aprilie. Un al cincilea sondaj il crediteaza cu 61,5% din intentiile de vot.

Pe de alta parte, un sondaj publicat vineri de Odoxa, arata ca un sfert dintre alegatorii francezi probabil ca se vor abtine duminica. Multi dintre ei sunt alegatori de stanga dezamagiti ca toti candidatii lor au fost eliminati din primul tur de scrutin.

O astfel de rata de absenteeism ar fi a doua cea mai mare la un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 1965, subliniind nemultumirea multor alegatori fata de optiunile existente.

In primul tur de scrutin, rata de participare a fost de aproape 78%.

Potrivit analistilor, Macron si-a consolidat semnificativ pozitia dupa ultima dezbatere televizata, ce a avut loc miercuri. De altfel, performanta lui Macron la dezbatere, precum si un alt sondaj publicat saptamana aceasta, care arata ca partidul sau, En Marche!, va castiga, probabil, legislativele din iun ie, au sporit increderea investitorilor, care se temeau de haosul pe care l-ar fi putut genera o victorie a lui Le Pen.

Astfel, diferenta dintre costurile la care se imprumuta Guvernele german si francez, pe perioade de 10 ani, a atins vineri cel mai mic nivel din ultimele sase luni.

„Desi aproape nimeni nu se asteapta la o surpriza, adica Macron este favoritul detasat sa castige si sa devina noul presedinte francez, traderii par sa fie in favoarea (retragerii – n.r.) unor bani de pe masa”, a explicat traderul Markus Huber, de la City of London Markets.

Sursa foto: Alexandru Nika /Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri