Agentia Anadolu relateaza ca persoana amendata pentru insultarea presedintelui Erdogan este cunoscuta doar dupa initialele EA, scrie News.ro.

Aceasta va trebui sa plateasca amenda sau sa execute o scurta sentinta in spatele gratiilor. Insa, procedura juridica impotriva lui EA a inceput la finele anului trecut, atunci cand ambasadorul turc de la Skopje, Tulin Erkal Kara, a depus o plangere penala, atunci cand fostul executiv era in continuare la putere in Macedonia.

Articolul 181 din Codul Penal al Macedoniei protejeaza ”reputatia unei tari straine” si stipuleaza ca o ”persoana care are intentia de a ridiculiza public o tara straina, un drapel, un sigiliu, un imn, un lider de stat sau un reprezentant diplomatic va trebui sa plateasca o amenda”.

Insa, niciun judecator macedonean nu s-a folosit in ultimii 25 de ani de acest articol pentru a condamna o persoana pentru insultarea unui lider de stat strain, in vreme ce internautii au reactionat cu furie si costernare la aceasta stire pe Facebook si Twitter.

Filip Medarski - un important avocat din Skopje - a condamnat hotararea judecatorilor, sustinand ca aceasta nu se potriveste cu practicile Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Avand in vedere ca Macedonia este o membra a Consiliului Europei, deciziile luate de CEDO sunt obligatorii si pentru justitia de la Skopje.

Citeste si:

Medarski a explicat ca desi o asemenea infractiune exista in Codul Penal, ea ar trebui sa apere aspectul simbolic al unui drapel, sigiliu, imn, ci nu persoana care ocupa o functie la conducerea Turciei.

In 2013, judecatorii CEDO au luat o decizie istorica in cazul Eon vs Franta, care a pornit de la o vizita efectuata in 2008 de fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy in localitatea Laval. In timpul deplasarii, un cetatean francez pe nume Herve Eon a ridicat in aer un banner cu mesajul ”dispari, fraiere”.

Sarkozy folosise aceeasi fraza in urma cu doar cateva luni, atunci cand un fermier nu a vrut sa-l salute la un miting agricol din Franta.

Eon a fost arestat si condamnat la plata unei amenzi de 30 de euro pentru insultarea presedintelui Republicii. Desi decizia a fost sustinuta de Curtea de Apel si Curtea de Casatie, francezul s-a adresat magistratilor CEDO.

Acestia din urma au decis ca sentinta data de justitia franceza reprezinta o incalcare a libertatii de expresie, care este garantata de articolul 10 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.

Macedonia este in schimb o tara unde coruptia a infestat fiecare segment al societatii, iar lipsa de respect pentru statul de drept si incercarile de limitare a libertatii presei sunt la ordinea zilei pe scena politica din Skopje.

Sursa foto: kafeinkolik / Shutterstock.com