Cu cat Corea de Nord este vizata de mai multe sanctiuni internationale pentru programele balistic si nuclear, cu atat mai mult Phenianul incearca sa le ocoleasca, arata un raport publicat de experti ONU, relateaza AFP.

Documentul vine cu o zi inainte ca membrii Consiliului de Securitate al ONU sa se pronunte asupra celei de a opta runde de sanctiuni vizand statul comunist, potrivit News.ro. Raportul confirma oficial informatii publicate in luna august de presa, citand surse diplomatice.

„Tara continua sa ocoleasca embargoul impus in privinta armelor, sanctiunile financiare si sectoriale severe” impuse de ONU, “ceea ce arata ca, cu cat este mai extins regimul de sanctiuni, cu atat sunt mai numeroase evitarile”, afirma expertii.

Perioada analizata se extinde din februarie pana in august. In cursul acesteia, “Coreea de Nord a facut progrese semnificative in materie de arme de distrugere in masa, in pofida regimului cel mai complet de sanctiuni tintite din istoria ONU”, noteaza documentul.

Dupa doua teste nucleare, in 2016, Phenianul a efectuat 14 tiruri balistice in 2017, dintre care doua de rachete intercontinentale, amintesc expertii, al caror raport a fost finalizat inainte de testul nuclear de la inceputul lunii septembrie.

Citeste si:
Kim Jong Un: Programul nostru nuclear, factor puternic de intimidare
Kim Jong Un: Programul nostru...

Sursa foto: Playtech.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Kim Jong-un pregateste lansarea unui nou satelit