Teva Pharmaceutical Industries, cel mai mare producator de medicamente generice din lume, ar urma sa concedieze 10.000 de angajati, deoarece noul director general Kare Schultz vrea sa scada costurile, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

In urmatorii doi ani, compania israeliana ar urma sa-si coboare cheltuielile cu 1,5 - 2 miliarde de dolari, inclusiv in sectorul cercetare-dezvoltare (R&D), iar pe termen scurt nu intentioneaza sa vanda noi actiuni, sustin sursele, scrie Agepres.

Vineri, actiunile Teva au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni, anul acesta titlurile inregistrand un declin de 59% la Bursa de la New York. Recent, actiunile grupului farmaceutic au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 17 ani, capitalizarea bursiera fiind de aproximativ 15,2 miliarde de dolari, mai putin de jumatate din datoria companiei, de aproximativ 35 de miliarde de dolari.

Pentru a-si reduce datoria, Teva a incercat sa-si vanda diviziile europene de oncologie si de calmare a durerii cu aproximativ un miliard de dolari, dar a renuntat, deoarece ofertele au fost prea mici, sustin sursele. Pe plan global, Teva avea aproape 57.000 de angajati la sfarsitul anului trecut, inclusiv peste 10.000 in SUA, 24.000 in Europa si peste 6.800 in Israel.

Analistii se asteapta ca Teva sa implementeze un program de reducere a costurilor, dupa publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul trei din 2017. Compania a avertizat ca nu-si va indeplini tintele de profit pe 2017, din cauza scaderii preturilor la medicamentele generice in SUA si vanzarilor slabe inregistrate de medicamentul pentru tratarea sclerozei multiple, Copaxone.

Luna trecuta, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a retrogradat ratingul pentru datoria Teva la junk (nerecomandat pentru investitii). In septembrie, Teva l-a angajat pe danezul Kare Schultz de la Lundbeck in functia de director general, pentru a-i calma pe investitorii ingrijorati de viitorul companiei. Este pentru prima data in istoria companiei cand directorul general nu este de nationalitate israeliana.

Schultz, cu o experienta de 30 de ani in industria farmaceutica globala, a declarat ca va dezvolta o strategie extrem de clara pentru a rezolva diversele initiative de restructurare si problema datoriei companiei israeliene. Recent, Guvernul israelian a cerut Teva Pharmaceutical Industries sa readuca acasa locurile de munca si operatiunile si a indicat ca este dispus sa ajute la salvarea grupului farmaceutic care se confrunta cu dificultati. Compania are obligatii fata de Israel, deoarece de-a lungul timpului a beneficiat de scutiri de taxe, se arata intr-un comunicat al ministrului Economiei, Eli Cohen.

Teva este sub presiune din partea investitorilor sa-si achite datoriile de 35 de miliarde de dolari si sa-si revitalizeze cresterea. Compania vrea sa-si scada costurile, dupa ce nu a reusit sa-si plateasca datoriile acumulate in urma achizitionarii, in 2016, a diviziei de medicamente generice a companiei farmaceutice Allergan Plc, pentru 40,5 miliarde de dolari. Teva Pharmaceutical Industries Ltd, cel mai mare producator de medicamente generice din lume, este prezent si in Romania.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri