11 Decembrie 2017

Cehia acuza UE de "lasitate" dupa reactia Bruxelles-ului la anuntul SUA privind Ierusalimul



Presedintele ceh Milos Zeman a acuzat sambata Uniunea Europeana de "lasitate", referitor la reactia Bruxelles-ului dupa recunoasterea Ierusalimului drept capitala a Israelului de catre presedintele american Donald Trump, relateaza AFP.

"Uniunea Europeana, lasa, face totul pentru ca un curent terorist pro-palestinian sa prevaleze asupra unui curent pro-israelian", a afirmat Zeman, care se erijeaza intr-un aparator al statului evreu, scrie Agerpres.

"Ca dovada, as dori sa reamintesc ca Parlamentul European a autorizat recent discursul unui terorist palestinian condamnat, care a sustinut ca lupta impotriva autonomiei palestiniene este identica cu cea impotriva evreilor de la Auschwitz", a mai spus presedintele ceh. "De mult timp nu am mai auzit o astfel de impertinenta", a adaugat el, referindu-se la Leila Khaled, membra a Consiliului National Palestinian, care a devenit cunoscuta in 1969 drept prima femeie care a deturnat un avion.

Seful statului a reamintit de asemenea ca el insusi a formulat in octombrie 2013 o propunere privind transferul Ambasadei Republicii Cehe de la Tel Aviv la Ierusalim, o propunere primita la vremea respectiva cu rezerva de clasa politica de la Praga. Zeman, in varsta de 73 de ani, care doreste sa obtina al doilea mandat prezidential de cinci ani in ianuarie, a facut aceste declaratii intr-un discurs la un congres al partidului SPD de extrema dreapta, ostil imigratiei si UE.

Presedintele ceh a salutat vineri decizia omologului sau american Donald Trump privind transferul ambasadei SUA in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim si si-a manifestat satisfactia ca Trump 'si-a respectat promisiunea electorala' si a apreciat ca aceasta decizie inseamna 'un nou inceput in negocierile de pace privind conflictul israeliano-palestinian'.



Citeste si