Guvernul israelian a inceput duminica sa inmaneze scrisori imigrantilor din Sudan si Eritreea, rezidenti in Israel, prin care le cere sa paraseasca tara in termen de 60 de zile, statul israelian oferindu-le un sprijin financiar in valoare de 3.500 de dolari de persoana si achitandu-le biletul de avion, a informat presa locala, citata de EFE.

Acesta este primul pas al noului plan aprobat in ianuarie de guvernul condus de Benjamin Netanyahu, care afecteaza intre 35.000 si 40.000 de imigranti si stipuleaza ca majoritatea vor trebui sa plece intr-o terta tara sau vor fi incarcerati pe perioada nedeterminata incepand cu luna aprilie, conform Agerpres.ro.

Imigrantii africani primesc scrisorile in momentul in care se prezinta la Autoritatea pentru Populatie, Imigratie si Frontiere pentru a-si reinnoi permisele de rezidenta. Scrisorile vor fi inmanate intr-o prima faza unui numar de 20.000 de barbati sudanezi si eritreeni care nu au in ingrijire minori, a informat duminica ziarul Haaretz.

Majoritatea imigrantilor africani au intrat ilegal in Israel pe la frontiera egipteana, dinspre Sinai, inainte ca guvernul israelian sa construiasca un gard care separa in prezent cele doua teritorii.

Potrivit organizatiei neguvernamentale Hotline pentru Refugiati si Imigranti, circa 12.000 de africani au solicitat azil in momentul sosirii in Israel (cifra valabila pentru anul 2013, de atunci nemaifiind publicate date - n.r.), insa 7.000 de solicitari au fost respinse, doar 11 au fost aprobate si restul sunt inca in stadiul de procesare.

"Nu cunoastem cu exactitate numarul persoanelor pe care guvernul intentioneaza sa le deporteze", pentru ca executivul nu a transmis o cifra exacta, a declarat pentru EFE directoarea acestui ONG, Reut Mihaeli.

In prezent, circa 37.000 de eritreeni si sudanezi traiesc in Israel, potrivit datelor prezentate de Mihaeli, care a atras atentia ca, "deocamdata, familiile, persoanele vulnerabile, minorii si varstnicii sunt exclusi din acest plan (al guvernului), dar acest lucru s-ar putea schimba pe viitor".

Zeci de imigranti aflati intr-un centru de detentie din Holot (sudul Israelului) au primit deja scrisori prin care li se cere sa paraseasca Israelul, adauga ea.

Circa 60 de eritreeni internati in acest centru au primit in ultimele saptamani o scrisoare in ebraica avand titlul "Nota informativa pentru persoana infiltrata care va pleca catre o tara terta sigura". Potrivit textului scrisorii, imigrantii au de ales intre a se intoarce in tara de origine sau a calatori in Rwanda, in caz contrar urmand sa fie internati in centre de detentie pe o perioada nedefinita, a relatat Haaretz.

Noua politica a guvernului la adresa imigrantilor africani a fost condamnata public de rabini, scriitori, academicieni, medici si supravietuitori ai Holocaustului, care au trimis scrisori autoritatilor israeliene in care solicitau anularea acestui program. Si pilotii de avioane au anuntat ca vor refuza sa piloteze aparate in care se vor afla imigranti ce urmeaza a fi deportati.

Vinerea trecuta, un grup de academicieni specializati in drept international au atras atentia intr-un document ca planul guvernului incalca legile internationale privind drepturile omului, jurisdictia internationala privind statutul refugiatilor si au cerut procuraturii sa se opuna acestui proiect, a informat duminica portalul Ynet.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri