Germania este perceputa de milioane de refugiati ca fiind "pamantul fagaduintei", in contextul in care atitudinea tarii fata de imigranti este, cel putin pana acum, "surprinzator de pozitiva", dar "miraculoasa cultura a ospitalitatii" este un test pentru Europa, comenteaza The Wall Street Journal.

"Contrar titlurilor de presa, Europa nu este novice in problema imigratiei. Dupa al II-lea Razboi Mondial, aproximativ 40 de milioane de refugiati au traversat continentul. Au fost absorbiti rapid, inclusiv circa 12 milioane de germani fugiti din est. Insa atunci era vorba de oameni din aceeasi familie de popoare, care aveau in comun limba sau credinta (...)", explica autorul articolului, Josep Joffe, potrivit Mediafax.

"In prezent, intrusul este Celalalt din Africa si din Afganistan, din Orientul Mijlociu si din Balcani. Iar Europa nu a fost tocmai ospitaliera, dupa cum arata situatia din suburbiile franceze, acele ghetouri care nu ofera niciun viitor imigrantilor africani si arabi. Acesti oameni obositi si inghesuiti inca nu sunt bineveniti, dupa cum releva disputele pe tema cotelor privind refugiatii", noteaza WSJ, amintind ca Ungaria construieste un gard metalic la frontiera cu Serbia.

"Dar Ungaria este doar un spectacol secundar. Starul este Germania. Este noul pamant al fagaduintei si primeste cel mai mare numar de refugiati. In mod ironic, Germania nici macar nu permite imigratia legala, asa cum procedeaza Statele Unite si Canada. Un om din Siria sau din Eritreea nu poate merge la cel mai apropiat consulat german pentru a completa un formular, pentru ca procedura nu exista. Cu toate acestea, a ajunge in Germania este destul de usor. Pe fondul invatamintelor extrase din trecutul nazist, Germania are cel mai liberal sistem de azil din Europa. Imediat ce o persoana ajunge pe teritoriul german, autoritatile sunt nevoite sa o accepte", adauga Wall Street Journal.

"Procesarea cererilor dureaza cinci luni, iar dupa aceasta perioada riscul deportarii se apropie de zero. La acestea se adauga integrarea deplina pe piata muncii, unde jumatate de milion de locuri de munca asteapta sa fie ocupate. Apoi, Germania este cel mai dezvoltat stat asistential din Europa, oferind cazare gratuita, alimentatie, haine, mobilier si servicii medicale, plus o indemnizatie sociala de 140 de euro pe luna pentru persoanele singure. Dupa doar cateva luni, o familie de patru persoane primeste aceeasi sustinere financiara ca o familie germana. Aceste beneficii extraordinare pot explica motivul pentru care majoritatea refugiatilor se indreapta spre Germania", subliniaza WSJ.

Dar cum se explica miraculoasa "cultura a ospitalitatii" afisata in aceasta vara de Germania? "In trecut, Germania avea mai mult o cultura a respingerii imigrantilor", aminteste WSJ, subliniind insa ca actuala modificare a atitudinii se explica prin influenta importanta a societatii civile, prin drame ale imigrantilor precum inecarea unui copil sirian sau moartea a 71 de refugiati sufocati in Austria, precum si prin schimbarea de generatie.

"Cultura ospitalitatii (Willkommenskultur) este doar primul pas al Europei spre o modernitate in care cetatenia sa nu mai depinda de rasa sau credinta. Acum, continentul va trebui sa afiseze deschidere prin reformarea sistemului greoi al pietei muncii, prin modificarea legislatiei restrictive in domeniul spatiilor locative si a sistemelor nepotiste. Nu exista vreo modalitate mai buna pentru atingerea demnitatii si integrarii decat trecerea la actiune. Adevaratul test abia a inceput", crede Josep Joffe, editorialist la publicatia germana Die Zeit si analist la Centrul Hoover, afiliat Universitatii Stanford, si la Institutul pentru Studii Internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri