14 Noiembrie 2006

Comisia Europeana nu va impune nicio conditie suplimentara fuziunii GDF-Suez

Comisia Europeana, care isi va da marti acordul definitiv pentru fuziunea GDF-Suez, nu va pune nici o conditie suplimentara pentru viitoarea fuziune, a anuntat cotidianul La Tribune, dupa cum informeaza NewsIn.

"Comisarul European al concurentei, Neelie Kroes, se declara satisfacuta de concesiunile pe care firmele Suez si GDF le-au anuntat pe 20 septembrie, respectiv 13 octombrie", precizeaza cotidianul economic.Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca "cesiunile de active pe care cele doua grupuri le vor efectua in Franta si Belgia, pentru a asigura ca aceasta viitoare fuziune nu va afecta mediul concurential de pe pietele implicate in aceasta actiune sunt suficiente".

In Franta, principalul efect al concesiilor se va traduce prin promovarea de catre cele doua grupuri a filialei Distrigaz ca si principal concurent al grupului in ceea ce priveste furnizarea de gaze naturale clientilor industriali si rezidentiali. In Belgia, noul grup va vinde participatiunea pe care GDF o detine din SPE, al doilea grup de electricitate din Belgia, a carui capacitate se va majora cu aproximativ 9-14%.

In cursul saptamanii trecute parlamentul francez a adoptat proiectul de lege privind sectorul energetic, al carui obiect principal il reprezinta privatizarea grupului Gaz de France, in vederea fuziunii cu grupul energetic francez Suez.
Textul, care a fost votat la data de 3 octombrie de catre parlamentari, va transpune si directivele Uniunii Europene privind deschiderea totala catre concurenta a pietei energiei incepand cu data de 1 iulie 2007.

Presedintele si directorul executiv Suez, Gerard Mestrallet, va conduce entitatea rezultata prin fuziunea companiilor Suez si Gas de France, vicepresedintele companiei rezultate va fi Jean-Francois Cirelli, iar directorul financiar, Gerard Lamarche, au mai anuntat reprezentantii celor doua companii, cu ocazia prezentarii structurii noului grup, care va fi a doua companie de pe piata europeana de energie, ca valoare de piata, dupa EDF.

Proiectul de fuziune Gaz de France-Suez, combatut intens de stanga franceza, fusese anuntat, in luna februarie, de catre premierul francez, Dominique de Villepin, ca mijloc de a contracara o eventuala oferta publica a grupului italian Enel, pentru compania Suez. Dezbaterile parlamentare privitoare la acest proiect au fost finalizate, in Franta, la sfarsitul lunii septembrie, prin adoptarea de catre deputatii francezi a proiectului de lege care prevede privatizarea GDF, care deschidea calea fuziunii cu grupul Suez.



Citeste si