13 Decembrie 2006

BCE prevede o mai mare stabilitate financiara, dar avertizeaza ca exista riscuri

Sistemul financiar al zonei euro s-a intarit in ultimele sase luni, insa riscurile provocate de comertul global, de investitii, de evaluarea optimista a capitalului sau de cresterea imprumuturilor se mentin, au declarat reprezentantii Bancii Centrale Europene, citati de Reuters

Ratele mai joase ale dobanzilor ar putea reprezenta, de asemenea, o provocare pentru pietele financiare globale, iar lipsa, pana in prezent, a unei crize nu inseamna ca oamenii se pot complacea, au scris reprezentantii BCE, in cadrul Raportului pentru Stabilitatea Financiara pentru luna decembrie.

"Scenariul de baza pentru stabilitatea financiara a zonei euro ramane, in general, favorabil", a declarat vicepresedintele BCE, Lucas Papademos, la prezentarea raportului, care este similar precedentului, din luna iunie, scrie Reuters, citat de NewsIn.

"Economia globala a ramas solida, a devenit mai echilibrata iar trecerea treptata catre o politica monetara mai restrictiva se desfasoara fara probleme", a continuat Papademos, care a adaugat ca se asteapta ca aceasta stabilitate sa se mentina.

Raportul a facut un rezumat al factorilor de risc similar celui descris de presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, in cadrul conferintei de saptamana trecuta. BCE a impartit riscurile pentru stabilitatea financiara intr-o serie de categorii: cele provocate de dezechilibrele comertului global si investitiilor, dinspre piata de capital, din imprumuturile pentrru afaceri si gospodarii si riscuri provocate chiar de institutiile bancare si de asigurari.

Dezechilibrele financiare globale, precum deficitul de cont curent al SUA, sunt profunde si este probabil sa continue sa se adanceasca, insa intr-un ritm mai lent decat inainte. "Acumularea prelungita a deficitului de cont curent american a reprezentat o sursa de ingrijorare printre responsabilii politicilor economice", se precizeaza in cadrul raportului BCE.

In cazul in care problemele geopolitice ale statelor exportatoare de petrol sunt responsabile pentru o mare parte a acestui deficit american si daca alti investitori au considerat ca e prea riscant sa-si pastreze o asa mare parte a capitalului lor in Statele Unite, atunci aceste aspecte ar putea determina o scadere generalizata a preturilor activelor, mai estimeaza raportul, apreciind, in acelasi timp, ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt, totusi, scazute. "In plus, autoritatile monetare ale statelor care si-au mentinut legaturile stranse cu dolarul s-ar putea confrunta cu riscul unor pierderi de valoare a rezervelor lor pe termen mediu", a mai estimat BCE.

Intrebat de riscurile impuse de intarirea euro si comertul efectuat de speculatori care fac imprumuturi in monede slabe, precum yenul japonez si investesc in monede puternice, Papademos a facut referire la o declaratie din luna septembrie a Grupului Celor sapte state puternic industrializate. "Ne aflam intr-o perioada de volatilitate pe pietele de schimb valutar", a declarat Papademos, care a adaugat ca nu vrea sa mearga mai departe de declaratia G7, in cadrul careia fluctuatiile puternice ale monedelor au fost caracterizate drept indezirabile.



Citeste si