Liderul nord-coreean Kim Jong Un a propus inchiderea, in luna mai, a centrului de teste atomice si invitarea la eveniment a unor experti americani, a anuntat duminica presedintia sud-coreeana, in timp ce Donald Trump s-a declarat optimist cu privire la posibilitatea unui acord nuclear cu Phenianul, relateaza AFP.

Aceasta propunere, transmisa de presedintia sud-coreeana, este cea mai recenta ilustrare a vartejului diplomatic care a avut loc in ultimele luni in Peninsula Coreeana si care a culminat vineri cu un summit istoric intercoreean, conform Agerpres.ro.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un si presedintele sud-coreean Moon Jae-in au convenit cu aceasta ocazie sa se ajunga prin "denuclearizare totala" la o '' peninsula coreeana fara arme nucleare".

Timp de ani de zile, Pheninanul a argumentat ca nu va renunta niciodata la arma atomica, indispensabila, potrivit lui, pentru a se apara de o invazie americana.

''Kim a declarat in cursul summitului cu presedintele Moon ca va inchide centrul pentru teste nucleare in mai si ca va invita in curand experti din Coreea de Sud si Statele Unite, precum si jurnalisti pentru a prezenta procesul comunitatii internationale intr-un mod transparent", a declarat Yoon Young-chan, purtatorul de cuvant al Casei Albastre, presedintia sud-coreeana

Citeste si:
Update: Trump, primul presedinte american in Coreea de Nord
Update: Donald Trump, primul...

"Daca ne vedem deseori (cu Washingtonul), daca vom construi incredere, punem capat razboiului si, in final, ni se promite ca nu va fi nicio invazie, de ce ar trebui sa traim cu arme nucleare?'', a intrebat retoric purtatorul de cuvant.

Este posibil ca aceste declaratii sa fie percepute ca un preambul la un alt summit foarte asteptat intre Kim si presedintele american Donald Trump, care a manifestat un optimist cu prudenta.

In timpul summitului organizat la Panmunjom, localitate frontaliera din Zona Demilitarizata care separa peninsula, cele doua Corei au confirmat "obiectivul lor comun de a obtine, printr-o denuclearizare totala, o peninsula coreeana nenucleara".

Citeste si:
Uriasul complex balnear din Coreea de Nord, pe cale de a fi finalizat
Un urias complex balnear din...

Sursa foto: shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
De ce este suparata Coreea de Nord pe SUA si Coreea de Sud