Socialistii europeni se delimiteaza de PSD cu privire la relocarea ambasadei din Israel

Socialistii europeni (S&D) se delimiteaza de PSD pe subiectul relocarii ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, scrie G4Media. S&D este familia politica europeana din care face Partidul Social Democrat. Cu toate acestea, socialistii europeni subliniaza faptul ca nu vor sprijini nicio actiune unilaterala contrara pozitiei Uniunii Europene de a nu recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului.

Declaratia integrala transmisa de S&D G4Media.ro:

”Pozitia S&D este foarte clara. Nu doar ca protestam impotriva deciziei presedintelui Trump, dar facem apel la toate statele membre ale Uniunii Europene sa nu urmeze aceasta cale. Am spus acelasi lucru si in decembrie anul trecut.

In plus, noi am sprijinit intotdeauna pozitia adoptata de Uniunea Europeana: problema Ierusalimului trebuie sa fie parte dintr-un acord de pace final intre israelieni si palestinieni. Nu vom sprijini nicio decizie unilaterala cu privire la aceasta chestiune (indiferent ca este vorba despre Statele Unite sau oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene).

Discutia din Romania cu privire la relocarea ambasadei la Ierusalim este in desfasurare in acest moment si o urmarim indeaproape. Din cate stim, o decizie finala nu a fost luata pana acum”.

Pe 6 decembrie 2017 grupul socialistilor din Parlamentul European a luat pozitie fata de anuntul facut de presedintele american, Donald Trump, privind recunoasterea oficiala a Ierusalimului drept capitala a Israelului.

Citeste si:
G4Media: OUG pe gratiere si amnistie - Toader isi deleaga atributiile
Surse G4Media: Marti, OUG pe...

”Grupul S&D protesteaza vehement impotriva anuntului facut de presedintele Donald Trump in legatura cu recunoasterea oficiala a Ierusalimului drept capitala a Israelului si decizia sa de a muta ambasada americana de la Tel Aviv in viitorul apropiat, ascunzandu-se in spatele Congresului si fara a oferi nicio noua speranta pentru palestinieni”, se arata in luarea de pozitie a S&D.

Un europarlamentar PSD critica decizia Guvernului Dancila

Inclusiv europarlamentarul PSD Victor Bostinaru, vicepresedinte al grupului S&D din Parlamentul European, s-a raliat protestului fata de mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Exista un motiv pentru care comunitatea internationala nu a recunoscut Ierusalimul drept capitala a Israelului: exista o singura solutie acceptabila pentru Ierusalim si ea inseamna negocieri directe intre cele doua parti aflate in conflict. Orice decizie unilaterala luata impotriva solutiei negociate nu poate decat sa submineze procesul de pace si sa creeze si mai multa polarizare intr-o regiune deja fragila”, a declarat Bostinaru in decembrie 2017.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat pe 19 aprilie ca tara noastra va urma exemplul SUA si isi va muta ambasada din Israel la Ierusalim. ”Romania isi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. A inceput deja procesul de mutare, a fost aprobat un memorandum. Noi practic ne prefaceam ca ambasada era la Tel Aviv, practic toata activitatea era la Ierusalim”, a declarat Dragnea la Antena3.

Citeste si:
PSD îi acuză pe Iohannis și pe Nicușor Dan de ”propagandă electorală”
PSD îi acuză pe Iohannis și...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri