Un nou summit intre liderii celor doua Corei a avut loc la Panmunjon

Presedintii celor doua Corei s-au intalnit sambata la un al doilea summit la Panmunjom, dar spre deosebire de summitul istoric desfasurat in acelasi loc in luna aprilie, acesta nu a fost facut public inaintea intalnirii, informeaza presedintia sud-coreeana, citata de agentiile AFP, Reuters si dpa, potrivit Agerpres.

Noua intalnire a celor doi lideri a durat circa doua ore si s-a desfasurat intr-o cladire din partea nord-coreeana a satului Panmunjom. 'Ei au avut un schimb de opinii si au discutat despre modalitatile de a pune in practica declaratia de la Panmunjom si de a asigura succesul summitului americano-nord-coreean', se arata in comunicatul presedintiei de la Seul, care mai precizeaza ca presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, va face duminica dimineata o declaratie legata de aceasta noua intalnire cu presedintele Coreei de Nord, Kim Jong Un.

De asemenea, presedintia sud-coreeana a publicat fotografii de la acest summit surpriza, in imagini aparand si Kim Yo Jong, sora presedintelui nord-coreean care a jucat un rol public important in recentele discutii cu Seulul si a condus delegatia nord-coreeana la Jocurile Olimpice de Iarna, desfasurate in februarie in Coreea de Sud.

La summitul din aprilie, cei doi lideri au semnat o declaratie comuna prin care au convenit sa continue dialogul pentru realizarea unor obiective precum incheierea oficiala a razboiului inter-coreean (incheiat in 1953 doar prin armistitiul de la Panmunjom) sau denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Noua intalnire a celor doi lideri survine la doua zile dupa ce presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat ca a decis sa anuleze summitul cu presedintele nord-coreean Kim Jong Un, prevazut sa se desfasoare pe 12 iunie in Singapore, invocand atitudinea ostila a nord-coreenilor, care la randul lor amenintasera inainte in mod repetat ca vor anula acest summit daca Washingtonul insista ca armata Coreei de Nord sa renunte complet la armele nucleare.

Citeste si:
UE, profund divizată înaintea summitului privind relansarea economică
Uniunea Europeană este...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coreea de Nord admite că Kim Jong-un nu poate curba timpul și spațiul prin magie
Setari Cookie-uri