Coreea de Nord a celebrat sambata summitul cu Coreea de Sud, spunand ca a fost "o intalnire istorica" ce deschide calea pentru "o noua era", dupa ce liderii celor doua tari s-au angajat sa mentina pacea si sa denuclearizeze peninsula, relateaza AFP.

Summitul, care a avut loc vineri in Zona demilitarizata ce separa cele doua Corei intre liderul nord coreean Kim Jong Un si presedintele sud-coreean Moon Jae In, este "o intalnire istorica ce a deschide o noua era pentru reconciliere si unitate nationala, pace si prosperitate", a transmis agentia oficiala nord-coreeana de presa KCNA, conform Agerpres.ro.

Summitul "a putut fi realizat datorita iubirii ardente a liderului suprem (Kim Jong Un - n.r.) pentru popor si vointei sale de autodeterminare", a precizat KCNA.

Agentia a difuzat textul integral al 'Declaratiei de la Panmunjom' semnata de Kim si Moon la sfarsitul intalnirii. Documentul contine fraza urmatoare: "Coreea de Sud si Coreea de Nord confirma obiectivul comun de a obtine, printr-o denuclearizare totala, o peninsula coreeana non-nucleara".

Timp de ani zile, regimul de la Phenian a afirmat ca nu va renunta niciodata la arma nucleara, in opinia sa indispensabila pentru a se proteja de o posibila invazie americana.

Insa acum a propus ca acest lucru sa fie obiectul negocierilor in schimbul unor garantii de securitate, conform Seulului. Kim nu l-a mentionat totusi public in timpul summitului de vineri.

Intr-o alta relatare, KCNA a transmis ca cei doi lideri au avut "o discutie franca si sincera" asupra unor chestiuni precum "asigurarea pacii in Peninsula Coreeana si denuclearizarea peninsulei".

Cotidianul Rodong Sinmun, organ de presa al partidului unic nord-coreean, a consacrat sambata evenimentului patru dintre paginile sale, publicand 60 de fotografii, dintre care 15 numai pe prima pagina.

In Coreea de Sud, cotidianele de sambata au salutat cu o anumita rezerva summitul intercoreean, evidentiind absenta unui angajament ferm si explicit al Nordului de a renunta la armamentul sau nuclear

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri