Calin Popescu Tariceanu a vorbit despre statul paralel, servicii de informatii si atitudinea partinitoare a Comisiei Europene. Declaratiile presedintelui Senatului au avut loc in cadrul unui discurs sustinut de la tribuna Senatului, in calitate de presedinte al acestei institutii, in fata sefilor Senatelor din Europa, veniti la Bucuresti, scrie Digi24.

„Inca asteptam din partea Comisiei Europene sa se pozitioneze si sa explice de ce a desconsiderat si ingnorat sistematic semnalele de alarma ce i-au fost trimise de anumite persoane cu priire la gravele abuzuri comise de persoane din sistemul judiciar. Din cauza politicii partinitoare, uneori chiar partizane, a Comisiei Europene, Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost tinut captiv de sistemul de influenta ocult si metalegal, coordonat de SRI si DNA, devenind pur si simplu un alt instrument la nivel national de presiune asupra oponentilor acestui sistem paralel cu statul de drept”, a spus Tariceanu.

Tariceanu a vorbit de asemenea despre deturnarea luptei anticoruptie de catre serviciile de informatii si statul paralel, spunand ca este vorba despre un sistem represiv asemanator cu cel din anii 50, despre plimbarea oamenilor incatusati prin fata camerelor de filmare, despre prezumtia de nevinovatie abolita.

El a mai spus ca sunt judecatori presati public sa dea sentintele cerute de procurori la presiunea SRI si despre cazuri in care judecatorii nu ar fi executat aceste cerinte si ar fi fost ei insisi inculpati.

„Dupa aderarea Romaniei la UE, s-a creat aici un sistem represiv asemanator cu modelul Securitatii din anii 50. Semnele existentei acestui sistem cu radacini staliniste sunt indiscutabile – arestari abuzive, plimbarea oamenilor incatusati prin fata camerelor de luat vederi, scurgerea catre mass media de informatii din dosare. In practica, prezumtia de nevinovatie a fost abolita, iar judecatorii au fost presati in mod constant, prin amenintari directe si publice, sa dea condamnarile cerute de DNA, la instructiunea SRI”, a spus presedintele Senatului.

Citeste si:
Comisia Europeana a aprobat recapitalizarea CEC Bank
Comisia Europeana a aprobat...

„S-a ajuns arestarea si inculparea, uneori dovedita nedreapta a unor judecatori de la Inalta Curte sau de la Curtea Constitutionala. Pana de curand, acest sistem a fost incurajat chiar de Comisia Europeana”, a adaugat el.

„Existenta si tolerarea, inclusiv de catre unii dintre partenerii nostri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei impotriva coruptiei a avut rezultate greu de corectat: in primul rand, Romania a fost portretizata ca o tara in care incidenta coruptiei se masoara dupa numarul de arestari si rechizitorii instrumentate de institutii care se dovedeste astazi ca s-au lasat ele insele corupte de exercitiul puterii nelimitate, prin deformarea mecanismelor de control si verificare reciproca prevazute de Constitutie.

Rechizitoriile au dus la demisii la nivel inalt si in multe dintre cazuri nu existau nici macar probe pe baza carora sa poata fi dovedita existenta faptelor incriminate. Achitari de rasunet au confirmat natura politica a multor cazuri”, a spus Tariceanu.

„In al doilea rand, acest lucru a dus si la o perceptie generalizata profund nedreapta despre Romania, ca o tara al carei destin este condus politic de legiuitori si guvernanti corupti si penali. Prin urmare, au fost influentate negativ posibilitatile tarii noastre de a contribui semnificativ la constructia europeana, prin continuarea pe termen nedefinit a Mecanismului de Cooperare si Verificare si prin amanarea sine die a aderarii Romaniei la Schengen”, a continuat seful Senatului.

Citeste si:
Daea: Comisia Europeana nu a interzis exportul de carne de porc
Daea: Comisia Europeana nu a...

Reuniunea Asociatiei Senatelor din Europa (ASE) are loc astazi la Bucuresti. La eveniment participa presedinti si vicepresedinti ai camerelor superioare din Austria, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Republica Ceha, Elvetia, Franta, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovenia si Spania, secretarul general al Consiliului Federal din Germania, precum si presedintele Senatului irlandez, in calitate de invitat special.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Liviu Sova

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Reactiile din politica la declaratiile controversate ale lui Tariceanu