Nava Aquarius, inchiriata de SOS Méditerranée si Medecins sans Frontieres, a intrat duminica in portul spaniol Valencia (est), in jurul orei 08:00 GMT, cu o parte dintre dintre cei 630 de imigranti ilegali pe care i-a salvat in largul Libiei, transmite AFP. Acestia urmeaza sa ajunga in Franta. Guvernul spaniol a anuntat sambata ca accepta oferta Frantei de a prelua imigrantii ilegali de pe nava Aquarius, dupa ce acestia vor fi inregistrati in Spania, intrucat Italia si Malta i-au interzis sa acosteze in porturile lor.

Ceilalti imigranti ilegali au sosit la Valencia in zori cu nava garzii de coasta italiene Dattilo sau urmeaza sa ajunga pana la amiaza la bordul unei alte nave militare italiene, Orione, la sfarsitul unei odisee de o saptamana in Marea Mediterana.

'Guvernul francez va colabora cu guvernul spaniol pentru primirea imigrantilor de pe Aquarius', a anuntat intr-un comunicat vicepremierul spaniol, Carmen Calvo. 'Franta va accepta imigrantii care, dupa sosirea lor in portul Valencia si aplicarea tuturor protocoalelor prevazute in procesul de primire, isi vor exprima dorinta sa mearga in aceasta tara', a adaugat ea. Premierul spaniol, Pedro Sanchez, 'i-a multumit presedintelui Macron pentru cooperarea in aceasta chestiune (...) si considera ca acesta este cadrul de cooperare in care Europa trebuie sa raspunda' problemei imigratiei, mai mentioneaza Carmen Calvo in comunicat.

Autoritatile franceze au anuntat de joi ca ar putea primi imigrantii de pe nava Aquarius 'care corespund criteriilor de azil'. Pe de alta parte, Garda de Coasta spaniola a anuntat ca vineri si sambata a salvat 933 de imigranti ilegali aflati pe diferite ambarcatiuni pe Marea Mediterana, recuperand si patru cadavre.

De altfel, noul premier spaniol, socialistul Pedro Sanchez, s-a remarcat prin initiative prietenoase fata de imigrantii ilegali. Dupa ce a acceptat primirea navei Aquarius, guvernul sau a promis vineri ca va restabili asistenta medicala gratuita pentru imigrantii fara acte in regula, un drept eliminat de fostul guvern conservator al premierului Mariano Rajoy pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Spania a fost pana in prezent in urma Greciei si Italiei in ce priveste numarul imigrantilor ilegali care au debarcat in Europa, dar decizia noului guvern italian de a nu mai permite intrarea imigrantilor ilegali in tara ar putea intensifica afluxul acestora catre Spania.

Dupa ce a refuzat primirea navei Aquarius, ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a anuntat sambata ca a interzis altor doua nave - apartinand tot unui ONG - sa debarce imigranti ilegali in porturile italiene. 'Sa stie acesti domni ca Italia nu mai vrea sa fie complice la afacerile imigratiei clandestine si, prin urmare, sa caute alte porturi (non-italiene), catre care sa se indrepte. In calitate de ministru si de tata, o fac pentru binele tuturor', a declarat Salvini, care este si liderul partidului de extrema dreapta Liga. 'Insultele si amenintarile nu ne vor opri' si italienii isi vor conduce singuri tara, a mai spus el dupa ce un ONG care salveaza imigranti in apropierea Libiei i-a catalogat pe membrii noului guvern italian drept "fascisti".

Italia cere Olandei sa retraga alte doua nave ale unor ONG-uri care salveaza imigranti ilegali

Italia a cerut sambata Olandei sa dispuna retragerea a doua nave apartinand unor ONG-uri care salveaza migranti pe Mediterana si al caror acces in porturile italiene a fost interzis de autoritatile de la Roma, informeaza agentiile EFE si Reuters.

Ministrul italian al infrastructurii, Danilo Toninelli, a postat pe Twitter un mesaj in care mentioneaza ca acele doua ambarcatiuni care navigheaza sub pavilion olandez, denumite Lifeline si Seefuchs, se afla in apele teritoriale libiene si au incalcat codul de conduita incheiat in august 2017 intre guvernul italian si mai multe organizatii umanitare pentru respectarea unor anumite reguli in operatiunile de salvare a migrantilor pe Marea Mediterana.

'Nu au mijloacele si nici personalul adecvat pentru a salva un numar mare de persoane. Si ar putea pune in pericol echipajul si persoanele naufragiate. Olanda trebuie sa le retraga', a indicat oficialul italian.

Procurorul Cataniei, Carmelo Zuccaro, a declarat tot sambata, la o conferinta desfasurata in acest oras, ca ONG-urile care salveaza migranti pe Mediterana 'fac parte dintr-un sistem profund gresit, care incredinteaza portile de acces in Europa traficantilor si criminalilor fara scrupule'. 'Este aspectul gresit al lucrurilor ce nu corespunde nici sensului umanitatii, nici solidaritatii', a continuat el, potrivit AFP. Carmelo Zuccaro a starnit o polemica la inceputul anului dupa ce a declarat ca are dovezi conform carora respectivele ONG-uri actioneaza in cardasie cu traficantii.

Partidul Liga si formatiunea antisistem Miscarea 5 Stele au format o coalitie guvernamentala, devenind principalele partide ale Italiei dupa ce la alegerile legislative din luna martie electoratul italian a sanctionat politica binevoitoare a precedentelor guverne fata de imigrantii ilegali veniti din Africa si Orientul Mijlociu. Peste 1,8 milioane de astfel de imigranti ilegali au ajuns in Europa incepand din anul 2014, dintre care in Italia au cerut azil peste 170.000, alti circa 500.000 ramanand in aceasta tara fara sa fie inregistrati.

Conform unui sondaj publicat sambata de ziarul Corriere della Sera si preluat de agentia Reuters, 59% dintre italienii intervievati aproba decizia lui Salvini de a interzice acostarea navelor cu migranti, estimand ca astfel va fi descurajata imigratia ilegala sustinuta de traficanti. Conform aceluiasi sondaj, 68% dintre persoanele chestionate au apreciat faptul ca Salvini 'ridica tonul' pentru ca Europa sa inteleaga faptul ca Italia nu poate deveni ceea ce el a numit 'o mare tabara de refugiati'.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri