Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova a decis printr-o sentinta definitiva invalidarea alegerilor pentru Primaria Chisinau, castigate la vot de candidatul Opozitiei, Andrei Nastase. La scurt timp, atat ambasada SUA cat si ambasadorul UE au reactionat dur la sentinta finala, scrie G4Media.

Ambasada SUA a reactionat extrem de dur, aratand ca ”decizia a intarit perceptia publica privind ingerintele politice in sistemul judiciar al Republicii Moldova”.

De asemenea, si ambasadorul UE la Chisinau a avut o reactie adica, scriind pe Facebook ca ”Vointa oamenilor exprimata in alegeri libere si corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea carora Republica Moldova s-a angajat in relatiile cu UE, nu au fost respectate”.

Opozitia ameninta cu proteste masive

Curtea Suprema a confirmat luni deciziile instantelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile, iar opozitia ameninta cu proteste masive, transmite Radio Chisinau.

Pe parcursul examinarii dosarului mai multi manifestanti au protestat in fata instantei, cerand validarea mandatului de primar si acuzandu-l pe oligarhul Vlad Plahotniuc ca ar fi facut presiuni asupra justitiei.

Citeste si:
Republica Moldova ar putea lua o pauza in colaborarea cu FMI
Republica Moldova ar putea...

Justitia de la Chisinau a invalidat alegerile motivand ca Andrei Nastase, dar si contracandidatul sau din turul doi, socialistul de stanga Ion Ceban ar fi facut apeluri de mobilizare la vot in ziua alegerilor, pe retele de socializare. Aceste apeluri au fost calificate drept drept agitatie electorala, mai arata Radio Chisinau.

Imediat dupa invalidarea alegerilor, Ambasada SUA a postat pe pagina de Facebook un scurt comunicat in care arata ca ”Orice pretinse incalcari trebuie sa fie abordate intr-un mod care respecta statul de drept si principiile democratice, inclusiv vointa poporului exprimata prin alegeri. Independenta judiciara este un principiu democratic principal, iar decizia de astazi a intarit perceptia publica privind ingerintele politice in sistemul judiciar al Republicii Moldova”.

Alegerile locale fusesera castigate de Andrei Nastase, candidatul opozitiei, cu un discurs dur impotriva coruptiei.

Citeste si:
Guvernul condus de Maia Sandu a picat
Republica Moldova: Guvernul...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Stare de criza la Chisinau, dupa ce alegerile au fost invalidate