Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a scapat sambata nevatamat dintr-un atentat de la Caracas in care au fost folosite mai multe drone incarcate cu explozibili, a anuntat guvernul, care a acuzat opozitia ca responsabila de atac, relateaza AFP.

"Astazi, s-a incercat asasinarea mea", a declarat apoi Maduro intr-un discurs televizat. El l-a acuzat pe presedintele columbian Juan Manuel Santos ca este implicat in atentatul impotriva lui, conform Agerpres.ro.

Sapte militari au fost raniti in atentat si spitalizati, a anuntat ministrul informatiei, Jorge Rodriguez.

"Este vorba despre un atentat impotriva persoanei presedintelui Nicolas Maduro", a declarat Rodriguez dupa incidentul in timpul caruia Maduro, in direct la televiziunea de stat, si-a intrerupt discursul pe care il sustinea la o ceremonie militara din centrul Caracas. Potrivit DPA, la ceremonia militara participau peste 17.000 de soldati, care dupa explozii au rupt randurile si au inceput sa fuga. Transmisiunea in direct a fost apoi oprita.

In plina alocutiune, dupa un zgomot de detonare, Maduro, sotia sa Cilia Flores si militarii de rang inalt care ii inconjurau pe estrada s-au uitat spre cer, cu un aer surprins si ingrijorat.

Potrivit ministrului, "o incarcatura exploziva (...) a detonat in apropierea estradei pe care se afla presedintele" si alte incarcaturi au explodat in mai multe locuri ale paradei militare.

Presedintele Maduro "a scapat complet nevatamat si in acest moment se pregateste sa-si reia programul obisnuit", a mai declarat ministrul informatiei.

Presedintele, a precizat el totusi, "este in permanent contact cu cu inaltul comandament politic, cu ministrii si cu inaltul comandament militar".

Exploziile au "provocat ranirea a sapte membri" ai Garzii nationale bolivariene care erau desfasurati la locul ceremoniei militare si ei "beneficiaza in prezent de ingrijiri" spitalicesti, a mai mentionat Rodriguez.

Guvernul a acuzat "extrema dreapta", expresie prin care desemneaza opozitia, ca s-ar afla in spatele acestui "atentat".

La cateva minute dupa aceea, fortele de ordine au patruns intr-un imobil aflat in apropiere si a carei fatada era innegrita de explozii, au constatat angajati ai AFP.

In Venezuela, toti indicatorii economici sunt pe rosu de ani de zile. Inflatia ar putea atinge 1.000.000% la sfarsitul lui 2018, potrivit Fondului Monetar International, in timp ce PIB-ul ar urma sa scada cu 18%.

Penuria de alimente, medicamente si bunuri de consum este generalizata in aceasta tara in care serviciile publice, de intretinere a infrastructurii de furnizare a electricitatii, de transport sau de alimentare cu apa s-au degradat puternic.

Incidentul de la ceremonia militara a avut loc in ziua primei aniversari a infiintarii Adunarii constituante venezuelene, care a permis guvernului sa-si consolideze puterea si sa neutralizeze opozitia.

Profitand de diviziunile din tabara anti-Maduro, acest organism, format numai din sustinatori ai sefului statului si care dispune de prerogative largite, si-a atribuit majoritatea competentelor Parlamentului, singura institutie a tarii controlata de opozitie.

Adunarea constituanta a devansat alegerile prezidentiale in care a fost reales, la 20 mai, Nicolas Maduro, pana in 2025, in conditiile in care opozitia nu a participat la scrutin. Victoria sa nu a fost insa recunoscuta de o mare parte a comunitatii internationale.

Un misterios grup rebel a revendicat atentatul asupra presedintelui din Venezuela

Un misterios grup rebel care ar fi compus din civili si militari a revendicat atentatul care l-ar fi vizat sambata pe presedintele venezuelean Nicolas Maduro, potrivit unui comunicat difuzat pe retelele sociale, relateaza AFP.

"Este contrar onoarei militare sa-i mentii la guvernare pe cei care au uitat Constitutia si au facut din functia publica un mod obscen de imbogatire", denunta textul semnat de "Miscarea nationala a soldatilor in camasa".

"Nu putem tolera ca populatia sa fie infometata, ca bolnavii sa nu aiba medicamente, ca moneda sa nu mai aiba valoare, ca sistemul educativ sa nu mai invete nimic si sa nu faca decat indoctrinare cu comunism", se mai mentioneaza in comunicat.

"Popor al Venezuelei, pentru ca aceasta lupta de emancipare sa fie o reusita, este necesar sa coboram cu totii in strada si sa nu mai plecam", adauga textul citat.

Atacul esuat ar face parte din "Operatiunea Phoenix", potrivit comunicatului citit sambata seara de Patricia Poleo, o jurnalista apropiata de opozitie care locuieste in SUA, pe canalul ei de YouTube.

Aceasta adversara feroce a guvernului socialist venezuelean s-a limitat doar sa citeasca textul pe care afirma ca l-a primit de la acest grup rebel, potrivit AFP.

Nicolas Maduro l-a acuzat sambata seara pe presedintele columbian Juan Manuel Santos ca este responsabil pentru acest "atentat". El a implicat, de asemenea, persoane despre care a spus ca traiesc in SUA. "Primele investigatii ne indica ca mai multi finantatori traiesc in SUA, in statul Florida", a spus Maduro la televiziune.

"Sper ca presedintele Donald Trump este dispus sa combata grupuri teroriste", a adaugat el.

Sursa foto: By Marcos Salgado / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri