18 Aprilie 2005

Rodrigo Rato: Exista posibilitatea unei corectii brutale a pietelor mondiale

Primele sapte puteri ale lumii vorbesc despre ajutarea tarilor sarace, si... atat

Cresterea mondiala a ramas una robusta, iar perspectivele continua sa semnaleze o crestere solida pentru 2005, au declarat participantii la reuniunea G7, organizata in acest week-end, la Washington. Optimismul reprezentantilor celor mai puternice sapte tari ale lumii din punct de vedere economic nu este, insa, impartasit si de Fondul Monetar International, sau de Organizatia Mondiala a Comertului, care a atras de curand atentia asupra incetinirii cresterii schimburilor comerciale la nivel mondial. Cu ocazia sedintei Comitetului monetar si financiar international, desfasurate in paralel cu summit-ul G7, directorul general al FMI, Rodrigo Rato, a atras, de asemenea, atentia ca instabilitatea economica la nivel mondial este mult mai mare decat o vede G7. El a evocat chiar posibilitatea unei ''corectii brutale'' a pietelor daca tarile puternice nu actioneaza pentru a absorbi dezechilibrele care fragilizeaza economia mondiala. In privinta ajutorului acordat tarilor sarace, G7 nu a adus nici o noutate. Vechile discutii privind stergerea datoriilor pentru tarile considerate cele mai indatorate nu s-au concretizat in nici o decizie. Marea Britanie spera insa ca la Summit-ul G8 din iulie sa fie acceptata propunerea unui ''Plan Marshall pentru Africa''.

Promisiuni pentru actiuni viguroase in fata amenintarilor economice

Cresterea pretului la petrol a figurat printre punctele esentiale ale dezbaterii organizate week-end-ul acesta la Washington de catre ministrii de Finante ai primelor sapte puteri ale lumii. Tarile consumatoare, bogate sau sarace, se arata dezarmate, pe termen scurt, in fata deciziei producatorilor de petrol si a slabiciunii structurale a acestui sector, informeaza France Presse.
''Cresterea pretului petrolului constituie o frana pentru cresterea economica mondiala'', au declarat oficialitatile. Pe termen mediu se intrevede, insa, o slabire a tensiunilor legate de pretul petrolului, pe fondul unei ameliorari a relatiilor intretinute de G7 si G8 cu Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Cele sapte mari puteri au mai anuntat ca vor actiona intr-un mod ''riguros'' pentru a ajuta cresterea economica mondiala fragilizata de ''explozia'' pretului petrolului, de deficitele americane, si de evolutia anemica a Europei si a Japoniei.



Citeste si