Federatia Internationala a Jurnalistilor (IFJ) si Federatia Europeana a Jurnalistilor (EFJ) si-au reiterat vineri sprijinul pentru adoptarea Directivei pentru Drepturile de Autor in cadrul Pietei Unice Digitale (Digital Single Market - DSM), solicitandu-le membrilor Parlamentului European sa voteze la 12 septembrie in favoarea propunerii legislative, conform europeanjournalists.org, relateaza Agerpres.

Textul directivei, asa cum a fost propus de Comisia pentru Afaceri Juridice la 20 iunie, recunoaste importanta cruciala a respectarii drepturilor de autor, investitia presei in continut de calitate si nevoia de a stabili practici corecte in ceea ce priveste exploatarea online a continuturilor de stiri.

"Aceasta lege mult-asteptata reface echilibrul si diversitatea intr-un sector extrem de important, dominat in prezent de un mic grup de mari corporatii tehnologice", conform lui Anthony Bellanger, secretar general al IFJ. "Multi dintre cei care se opun acestei directive, care sustin ca sunt independenti si ca vorbesc pentru publicul larg, sunt sustinuti financiar de acesti giganti ai tehnologiei. Ei sustin ca drepturile de autor sunt bune doar pentru marile afaceri, insa vietile si carierele a sute de mii de jurnalisti depind de drepturile de autor", a adaugat el.

"Drepturile de autor nu au nicio legatura cu cenzura", a sustinut si Ricardo Gutierrez, secretar general al EFJ. Drepturile de autor "reprezinta modalitatile testate de-a lungul timpului de a ne asigura ca societatile noastre pot beneficia de munca dedicata a autorilor de profesie care sunt independenti pentru ca isi castiga existenta din aceasta munca. Daca, autorii ar trebui sa se bazeze, in schimb, pe sponsorizari si patronaj, independenta lor si abilitatea de a crea si de a raporta societatii ce se intampla ar avea de suferit".

In scrisori adresate membrilor Parlamentului European, atat IFJ cat si EFJ si organizatiile nationale afiliate solicita votarea in favoarea intregului raport al Comisiei JURI si in special protejarea Capitolului III, pentru apararea culturii si democratiei in Europa.

Parlamentul European lanseaza...
Citeste si: Parlamentul European, video de promovare a participarii la vot

In acelasi timp IFJ si EFJ avertizeaza impotriva adoptarii oricaror legi care ar putea sa-i marginalizeze pe autorii de continut, in special pe jurnalisti, subliniind faptul ca, daca drepturile de autor nu sunt protejate, meseria de jurnalist nu ar mai exista.

Sursa foto: Shutterstock / Microgen

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
38 de candidati cu probleme de integritate vor in Parlamentul European