Premierul britanic Boris Johnson a anuntat pe Twitter ca s-a ajuns la un "nou acord excelent" de Brexit cu Uniunea Europeana, cu cateva ore inainte de un summit european a carui agenda este dominata de retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, prevazuta pentru 31 octombrie, relateaza Reuters si AFP.

"Avem un nou acord excelent care reia controlul", a transmis liderul conservator britanic, referindu-se la promisiunile facute de tabara "Leave", pro-Brexit, la referendumul din iunie 2016 de a relua controlul asupra legislatiei si politicilor comerciale britanice, scrie Agerpres.

Johnson a facut apel totodata la deputatii britanici sa aprobe acest acord in cadrul unei sedinte extraordinare, sambata, pentru a se putea concentra apoi "asupra altor prioritati cum sunt costul vietii, sistemul de sanatate, criminalitatea si mediul".

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat intr-o scrisoare ca va recomanda liderilor celor 27 sa aprobe acest acord, adaugand ca "este timpul" sa se finalizeze procesul de divort si sa se treaca in cel mai scurt timp posibil la negocierilor consacrate viitorului parteneriat dintre UE si Marea Britanie.

In schimb, partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat in parlamentul britanic al conservatorilor lui Johnson, si-a reafirmat joi opozitia fata de acordul negociat intre Londra si UE, ceea ce face foarte nesigura adoptarea lui de catre deputati.

Lira sterlina si actiunile britanice au crescut in urma anuntului privind un acord de Brexit.

Iohannis: Pentru romanii din Marea Britanie nu se schimba nimic

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca acordul privind iesirea Regatului Unit din blocul comunitar anuntat joi nu schimba nimic in ceea ce ii priveste pe romanii din Marea Britanie si s-a declarat optimist ca acest acord va fi aprobat in Consiliul European.

"Pentru romanii din Marea Britanie inseamna si ce a insemnat si prima forma si ar fi foarte bine daca de data aceasta am ajunge la o intelegere care pe urma se pune in practica. In acord, lucrurile care au fost negociate si acceptate de ambele parti nu s-au schimbat, ele au fost pastrate, ceea ce s-a renegociat si s-a schimbat in unele parti este partea numita 'back stop', deci intelegerea pe granita intre Irlanda si Irlanda de Nord. Sunt foarte bucuros ca s-au facut progrese semnificative. Acum trebuie sa vedem daca reusim in Consiliu si sunt optimist sa aprobam acordul, pe urma sa vedem daca si la Londra se va gasi aprobare pentru acest acord", a spus seful statului inainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

El a reiterat ca cea mai buna varianta ar fi un Brexit cu acord. "In cazul nostru, pentru romanii nostri din Marea Britanie, ar insemna sa le fie asigurate toate drepturile", a spus Iohannis.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri