Premierul britanic Boris Johnson a anuntat pe Twitter ca s-a ajuns la un "nou acord excelent" de Brexit cu Uniunea Europeana, cu cateva ore inainte de un summit european a carui agenda este dominata de retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, prevazuta pentru 31 octombrie, relateaza Reuters si AFP.

"Avem un nou acord excelent care reia controlul", a transmis liderul conservator britanic, referindu-se la promisiunile facute de tabara "Leave", pro-Brexit, la referendumul din iunie 2016 de a relua controlul asupra legislatiei si politicilor comerciale britanice, scrie Agerpres.

Johnson a facut apel totodata la deputatii britanici sa aprobe acest acord in cadrul unei sedinte extraordinare, sambata, pentru a se putea concentra apoi "asupra altor prioritati cum sunt costul vietii, sistemul de sanatate, criminalitatea si mediul".

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat intr-o scrisoare ca va recomanda liderilor celor 27 sa aprobe acest acord, adaugand ca "este timpul" sa se finalizeze procesul de divort si sa se treaca in cel mai scurt timp posibil la negocierilor consacrate viitorului parteneriat dintre UE si Marea Britanie.

In schimb, partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat in parlamentul britanic al conservatorilor lui Johnson, si-a reafirmat joi opozitia fata de acordul negociat intre Londra si UE, ceea ce face foarte nesigura adoptarea lui de catre deputati.

Citeste si:
Brexit: Ambasadorii statelor UE au decis o amanare cu trei luni
Brexit: Ambasadorii statelor...

Lira sterlina si actiunile britanice au crescut in urma anuntului privind un acord de Brexit.

Iohannis: Pentru romanii din Marea Britanie nu se schimba nimic

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca acordul privind iesirea Regatului Unit din blocul comunitar anuntat joi nu schimba nimic in ceea ce ii priveste pe romanii din Marea Britanie si s-a declarat optimist ca acest acord va fi aprobat in Consiliul European.

"Pentru romanii din Marea Britanie inseamna si ce a insemnat si prima forma si ar fi foarte bine daca de data aceasta am ajunge la o intelegere care pe urma se pune in practica. In acord, lucrurile care au fost negociate si acceptate de ambele parti nu s-au schimbat, ele au fost pastrate, ceea ce s-a renegociat si s-a schimbat in unele parti este partea numita 'back stop', deci intelegerea pe granita intre Irlanda si Irlanda de Nord. Sunt foarte bucuros ca s-au facut progrese semnificative. Acum trebuie sa vedem daca reusim in Consiliu si sunt optimist sa aprobam acordul, pe urma sa vedem daca si la Londra se va gasi aprobare pentru acest acord", a spus seful statului inainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

El a reiterat ca cea mai buna varianta ar fi un Brexit cu acord. "In cazul nostru, pentru romanii nostri din Marea Britanie, ar insemna sa le fie asigurate toate drepturile", a spus Iohannis.

Citeste si:
Statele UE nu au ajuns la un acord privind durata amanarii Brexit-ului
Statele UE nu au ajuns inca...

Sursa foto: shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Colliers: Un Brexit fara acord pune presiune pe birourile din Romania