Acordul cu privire la iesirea Marii Britanii din blocul comunitar european a fost aprobat astazi de catre liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), a anuntat presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Drept reactii, Emmanuel Macron a declarat ca "Brexit-ul arata ca UE are nevoie de o refondare", iar Jean-Claude Juncker apreciaza ca "plecarea Marii Britanii din UE este o tragedie".

Insa, cele 27 de state membre s-au exprimat de asemenea in favoarea "unei relatii cat mai strans posibil" cu Londra dupa Brexit. Acestias-au reunit astazi la Bruxelles, la un summit extraordinar pentru parafarea acordului privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar si a declaratiei politice privind viitoarele relatii dintre UE si Londra.

Macron: Brexit-ul arata ca Uniunea Europeana are nevoie de o refondare

Brexit-ul arata ca Uniunea Europeana este "fragila" si are nevoie de o "refondare", a declarat duminica presedintele francez Emmanuel Macron la sosirea la summitul european de la Bruxelles unde ar urma sa se parafeze acordul iesirii Londrei din blocul comunitar. "Este un moment grav pentru UE", a subliniat Macron, in opinia caruia blocul comunitar "are nevoie de o refondare".

"Acest lucru arata ca UE are o parte fragila" si ca "este perfectibila", a adaugat el, precizand ca acordul cu Londra este unul bun. Viitoarele relatii cu Londra "urmeaza a fi definite", a mai spus el, adaugand ca "este clar ca Regatul Unit va continua sa aiba un rol important, care ar putea evolua".

Emmanuel Macron a facut din relansarea proiectului european unul din subiectele centrale ale mandatului sau, dar nu a reusit inca sa isi convinga partenerii europeni. El vrea crearea unui buget al zonei euro pentru a sustine investitiile si, in privinta apararii comune, constituirea unei "armate europene".

Jean-Claude Juncker: Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeana este o tragedie

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeana este "o tragedie", a declarat duminica presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la sosirea la summitul european de la Bruxelles la care ar urma sa se parafeze acordul iesirii Londrei din blocul comunitar, relateaza AFP si Reuters.

"Este o zi trista. Sa vedem ca o tara ca Marea Britanie - si as face aceeasi remarca in legatura cu toate celelalte - paraseste UE nu este un moment de jubilare, nici de celebrare. Este un moment trist si este o tragedie", a spus el.

Juncker a afirmat ca acordul dintre UE si Marea Britanie este cel mai bun posibil pentru Londra si s-a declarat convins ca parlamentul britanic va ratifica intelegerea. "Cred ca guvernul britanic va reusi sa obtina sprijinul parlamentului britanic", a subliniat el.

"As vota in favoarea acestui acord deoarece este cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie. Acesta este acordul. Este cel mai bun acord posibil, iar Uniunea Europeana nu isi va schimba pozitia fundamentala cand este vorba de aceasta chestiune", a declarat Jean-Claude Juncker.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri