Premierul britanic Theresa May a dat asigurari, miercuri, ca tara sa va parasi Uniunea Europeana la 29 martie si ca blocul comunitar va lua in considerare extinderea perioadei de negociere aferente articolului 50 numai daca exista un plan alternativ de iesire credibil, transmite Reuters, citat de Agerpres.

''Politica guvernului este aceea ca parasim Uniunea Europeana pe 29 martie. Dar UE va extinde articolul 50 numai daca in realitate este clar ca exista un plan care sa se indrepte catre convenirea unui acord'', a declarat May in parlamentul britanic, a doua zi dupa respingerea masiva de marti seara din Camera Comunelor a acordului negociat de guvernul sau cu Bruxelles.

Ea a adaugat ca sprijinul pentru guvernul sau cu ocazia supunerii la vot, miercuri seara, a motiunii de cenzura depuse de opozitia laburista ii va permite Regatului Unit sa gaseasca o cale catre Brexit.

Comisia Europeana a precizat miercuri ca liderii Uniunii Europene ar putea decide sa extinda termenul de 29 martie pentru iesirea Marii Britanii din blocul comunitar in cazul in care Londra furnizeaza un motiv valid pentru o astfel de cerere.

"Marea Britanie nu a solicitat o prelungire. Daca va exista o cerere de prelungire din partea Marii Britanii in care sa fie prezentate motivele unei astfel de prelungiri, va trebui ca UE27 sa ia o decizie in unanimitate", a declarat intr-o conferinta de presa purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Acelasi purtator de cuvant, citat de agentia EFE, a precizat ca UE nu va renegocia acordul convenit cu Londra si respins marti de Camera Comunelor.

Totusi, negociatorul-sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a evocat miercuri in Parlamentul European posibilitatea renegocierii declaratiei politice privind viitoarea relatie dintre UE si Regatul Unit. Potrivit lui Barnier, Consiliului European (ce reuneste sefii de stat sau de guvern din tarile UE) ''mereu a spus ca daca Regatul Unit isi schimba in viitor liniile rosii si ia decizia de a avea ambitia sa mearga dincolo de un simplu acord de liber schimb, atunci UE va fi pregatita imediat sa ia in calcul aceasta evolutie si sa dea un raspuns favorabil'', a declarat negociatorul-sef al UE.

Intrebat despre declaratia lui Barnier, Margaritis Schinas a refuzat sa comenteze declaratiile politice date in ultimele ore.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri