Marea Britanie si Uniunea Europeana au facut progrese in negocierea unui divort care va afecta, mai mult sau mai putin, viata a milioane de oameni si va schimba drastic modul in care Regatul Unit face comert international. Dar ruperea unei relatii stranse dupa patru decenii nu este un proces facil si multe lucruri ar putea merge prost, inainte de 29 martie 2019.

Iata cum stau lucrurile: Marea Britanie si Uniunea Europeana au publicat recent un document de evidentiaza ceea ce au convenit pana in prezent si ceea ce trebuie inca negociat si decis. S-au inregistrat progrese in privinta unor aspecte care generau tensiuni si dezacorduri, inclusiv a drepturilor cetatenilor UE care traiesc in Regatul Unit. Marea Britanie a fost, de asemenea, de acord sa plateasca o compensatie financiara catre Uniunea Europeana, scrie CNN.

Oximoronul ce ar putea deraia Brexit

Dar alte aspecte importante au ramas fara raspuns, inclusiv solutionarea statului juridic al frontierei cu Irlanda. Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, paraseste Uniunea Europeana. Dar Republica Irlanda este, de asemenea, in Uniunea Europeana. Granita de 310 de mile dintre Irlanda de Nord si Irlanda este in prezent invizibila, dar constituie mostenirea procesului de pace care a pus capat deceniilor de violenta sectariana.

Circulatia persoanelor si comertul cu marfuri are loc fara bariere fizice. Dar, Brexit va lasa Irlanda de Nord, de asemenea, in afara UE, ceea ce inseamna ca bunurile care vor trece granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord si invers vor trebui verificate si taxate. Ambele parti implicate in negociere doresc sa evite revenirea unei "frontiere tari", dar nu au reusit sa ajunga la un acord asupra modului in care s-ar putea realiza acest lucru. A "frontiera tare" este o posibilitate reala insa o frontiera fara divergente este cel putin un oximoron.

Uniunea Europeana a aratat ca, fara un acord cu privire la Irlanda, nu va exista o intelegere, asadar fara o perioada de tranzitie si fara acorduri comerciale si financiare. Iesirea din Uniunea Europeana fara o intelegere ar fi dezastruos pentru economia Regatului Unit. Lanturile de aprovizionare ar fi intrerupte, iar costurile asociate afacerilor ar creste dramatic.

Citeste si:
Uniunea Europeana si Marea Britanie au ajuns la un acord pentru Brexit
Uniunea Europeana si Marea...

Perioada de tranzitie dupa Brexit, prea scurta?

Daca Marea Britanie va parasi oficial Uniunea Europeana in luna martie 2019, cele doua parti au acceptat o perioada de tranzitie care va dura pana la sfarsitul anului 2020. Companiile din Regatul Unit vor continua sa aiba acces la piata comunitara, iar Marea Britanie va continua sa contribuie la bugetul Uniunii Europene. Negociatorii spera astfel ca perioada de tranzitie le va oferi suficient timp pentru a ajunge la un nou acord comercial.

Este acum o cursa contra cronometru. Perioada de tranzitie ofera celor doua parti doar 21 de luni pentru a negocia un nou acord comercial. Expertii sustin ca un termen realist ar fi fost de cinci ani. In plus, lasand Uniunea Europeana inseamna, de asemenea, ca Marea Britanie nu va mai fi beneficia de peste 600 de tratate cu natiuni din afara Uniunii Europene in aspecte legate de reguli de aviatie si nucleare. Acestea trebuie sa fie inlocuite sau renegociate.

Sursa foto: nito / Shuttetstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Marea Britanie: Sedinta extraordinara consacrata Brexit