Negociatorul-sef al Uniunii Europene privind Brexit-ul, Michel Barnier, s-a declarat deschis unei scurte prelungiri a discutiilor cu Londra privind iesirea din blocul comunitar, aflate in prezent in impas, indicand ca ele ar trebui sa poata fi incheiate "pana la mijlocul lunii noiembrie", relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Pana acum, este oficial prevazut ca negocierile dintre Londra si Bruxelles sa se incheie pana la un summit al liderilor tarilor din UE la 18 octombrie.

"Tinand cont de timpul necesar ratificarii acordului iesirii "Marii Britanii din UE" de catre parlamentele britanic si european, trebuie sa incheiem negocierile pana la mijlocul lunii octombrie", a declarat Michel Barnier intr-un interviu publicat duminica de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Este posibil. Noi avem nevoie nu de timp, ci de decizii politice", a adaugat el, facand referire la guvernul britanic.

Negocierile dintre Londra si Comisia Europeana avanseaza extrem de greu in prezent, si se profileaza riscul unui Brexit fara acord, din cauza unor divergente care vizeaza in special relatiile comerciale ale celor doua blocuri, dar si chestiunea frontierei irlandeze.

Citeste si:
Anunt de ultima ora despre Brexit facut de Theresa May
Anunt de ultima ora despre...

In fata blocajului, cele doua parti incep sa ia in considerare prelungirea discutiilor.

Ministrul britanic responsabil cu Brexit-ul, Dominic Raab, a vorbit la randul sau miercuri despre "o marja de manevra" in privinta calendarului.

Iesirea Marii Britanii din UE este programata pentru sfarsitul lunii martie 2019. Barnier a reiterat ca UE este pregatita, in cazul unui acord semnat, sa continue pana la sfarsitul lui 2020 sa trateze Marea Britanie ca tara membra pentru a ajuta la tranzitie, insa fara ca Londra sa aiba drept de vot in deciziile europene.

Citeste si:
Cum vor fi afectati romanii de iesirea Marii Britanii din UE
Ce se intampla cu romanii din...
Sursa foto: Shutterstock / Belish

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Parlamentul Regatului Unit a respins acordul privind Brexit-ul
Setari Cookie-uri