Marjele dezvoltatorilor de apartamente s-au comprimat destul de mult, in ultimii ani, in contextul in care preturile au ramas relativ constante, dar au urcat foarte mult costurile legate de constructie, inclusiv cu forta de munca si valoarea terenurilor, spune Andrei Sarbu, CEO al companiei de consultanta imobiliara SVN Romania. Ca urmare, "cum nu au mai avut marjele de profit din ultimii ani, de peste 30%, dezvoltatorii au pus la randul lor presiune pe proprietarii de terenuri".

"La nivel de proiect nu se mai inregistreaza acei 30% cu care erau obisnuiti dezvoltatorii de apartamente. Au pierdut foarte mult pe costuri versus constructie, de la forta de munca pana la materiale de constructii. Totul s-a scumpit. Am vazut marje de proiect si de 19%, ceea ce este foarte putin. Insa, comprimarea marjelor de profit se vede si in modul in care dezvoltatorii achizitioneaza terenuri mai departe, adica nu mai sunt dispusi sa plateasca aceiasi bani pe un metru patrat de teren ca pana acum", apreciaza Andrei Sarbu (foto).

El arata ca SVN Romania a intermediat, in prima jumatate a acestui an, un numar de cinci tranzactii cu terenuri, in cazul carora negocierile au fost incepute anul trecut. Valoarea cumulata a tranzactiilor s-a ridicat la peste 20 de milioane de euro.

"In Capitala, mai sunt terenuri destul de multe, dar ceea ce observam este ca au stagnat preturile, odata cu presiunea la care au fost supusi dezvoltatorii in 2019. Cel mai rapid cresc costurile de constructie. Ulterior, aceasta crestere influenteaza si pretul de vanzare, daca piata permite sau se rasfrange asupra proprietarilor de terenuri. Acum toti dezvoltatorii sunt avizati, nu mai cumpara nimeni dupa ureche, ci fiecare se uita la indicatorii pe care ii pot obtine din punct de vedere urbanistic, dar si la ce pot edifica efectiv, in functie de pozitia terenului", spune Andrei Sarbu.

In opinia sa, "dezvoltatorii mari nu se vor opri din construit in perioada urmatoare, in contextul in care rata de achizitie din perioada de constructie se mentine la un nivel sustenabil. Ceea ce se livreaza in acest an sunt investitiile de acum doi sau trei ani. Vanzarile sunt aproape de 100%. Pentru anul urmator ne asteptam la 80-85% vanzari din livrari, iar ceea ce se construieste acum undeva la 60%-70% pana finalizarea proiectelor".

Mai mult, "acestia incep sa isi faca calculele din ce in ce mai corecte, pentru ca inteleg faptul ca vanzarile au scazut, totusi, si cu o oferta mai ridicata, presiunea pe fiecare linie de business este mai mare. Tranzactiile la nivel de piata au scazut in primele sapte luni din acest an, comparativ cu perioada similara de anul trecut, in Bucuresti & Ilfov cu 9,7% potrivit datelor ANCPI", adauga Andrei Sarbu.

Totodata, "este un lucru foarte bun ca au crescut salariile si ofera o forta pietei. Astazi ai nevoie de sub 100 de salarii medii pe economie ca sa iti poti permite un apartament de doua camere, ceea ce este un lucru pozitiv, comparativ cu 2006 sau 2007 cand acest indicator era de peste patru ori mai mare. De asemenea, dobanzile se afla la un nivel corect si cred ca tendinta este una descrescatoare. Este un moment bun sa achizitionezi o locuinta", conchide CEO-ul SVN Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri