“Este o etapa istorica si un momento: Nu pariati niciodata impotriva industriei petroliere din SUA”, a declarat Bob McNally, presedintele Grupului Rapidan Energy, o firma de consultanta.

Texas este epicentrul boom-ului de sisturi. Productia in bazinul Permian din vestul Texasului a crescut atat de mult incat, in februarie, SUA a depasit rezultatele inregistrate de Arabia Saudita.

Productia americana a continuat sa creasca in iunie si august, atingand aproape 11 milioane de barili pe zi. Astfel, SUA a reusit sa inregistreze productie mai mare si fata de Rusia, pentru prima data dupa 1999. Se asteapta ca productia de petrol din SUA sa se mentina pe aceasta pozitie pana in 2019.

O schimbare importanta pentru SUA a fost la sfarsitul anului 2015, cand Congresul a elimita interdictia privind exportul de titei. Acum, Statele Unite trasporta petrol in America de Sud, Europa si China.

Statele Unite extind...
Citeste si: SUA extind finantarea destinata marinei ucrainene dupa atacul Rusiei

In Romania, datele centralizate de catre INS arata ca tara noastra a importat, in primele sase luni din 2018, o cantitate de titei de circa 4,18 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 861.400 tep (26%) mai mare fata de cea importata in perioada similara din 2017. Productia de titei a totalizat, in perioada mentionata, 1,67 milioane tep, fiind cu 2,9% (50.500 tep) mai mica fata de cea din anul precedent.

Sursa foto: Shutterstock / solarseven