Depasind rezultatele obtinute de Rusia si Arabia Saudita, America si-a recuperat tronul in lumea petrolului. Pentru prima data dupa 1973, SUA devine cel mai mare producator de titei din lume, potrivit estimarilor premilinare publicate de catre Departamentul Energiei al SUA, relateaza CNN Money.

“Este o etapa istorica si un momento: Nu pariati niciodata impotriva industriei petroliere din SUA”, a declarat Bob McNally, presedintele Grupului Rapidan Energy, o firma de consultanta.

Texas este epicentrul boom-ului de sisturi. Productia in bazinul Permian din vestul Texasului a crescut atat de mult incat, in februarie, SUA a depasit rezultatele inregistrate de Arabia Saudita.

Productia americana a continuat sa creasca in iunie si august, atingand aproape 11 milioane de barili pe zi. Astfel, SUA a reusit sa inregistreze productie mai mare si fata de Rusia, pentru prima data dupa 1999. Se asteapta ca productia de petrol din SUA sa se mentina pe aceasta pozitie pana in 2019.

O schimbare importanta pentru SUA a fost la sfarsitul anului 2015, cand Congresul a elimita interdictia privind exportul de titei. Acum, Statele Unite trasporta petrol in America de Sud, Europa si China.

In Romania, datele centralizate de catre INS arata ca tara noastra a importat, in primele sase luni din 2018, o cantitate de titei de circa 4,18 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 861.400 tep (26%) mai mare fata de cea importata in perioada similara din 2017. Productia de titei a totalizat, in perioada mentionata, 1,67 milioane tep, fiind cu 2,9% (50.500 tep) mai mica fata de cea din anul precedent.

Sursa foto: Shutterstock / solarseven

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri