Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis, luni, suspendarea temporara a prerogativelor presedintelui Igor Dodon dupa ce acesta a refuzat sa semneze decretele privind numirea a doi noi ministri in cabinetul condus de premierul Pavel Filip, informeaza Deschide.md si Radio Chisinau, citati de Agerpres.

Presedintele parlamentului Andrian Candu sau premierul Pavel Filip vor semna decretele de numire in functie a noilor ministri ai Agriculturii si Sanatatii.

Un grup de deputati ai Partidului Democrat (PD, de guvernare) a depus vinerea trecuta o sesizare la Curtea Constitutionala pentru suspendarea temporara a lui Igor Dodon din functie, dupa ce acesta a refuzat de doua ori sa semneze decretul de numire in functia de ministri a candidatilor Silvia Radu, la Sanatate, si Nicolae Ciubuc, la Agricultura.

Reprezentatul presedintiei de la Chisinau, Maxim Lebedinschi, i-a solicitat Curtii sa sisteze examinarea sesizarii, motivand ca deputatii care au sesizat Curtea nu aveau competentele necesare.

Conform Constitutiei, presedintele poate respinge candidaturile doar o singura data, iar daca premierul le inainteaza in mod repetat, seful statului este obligat sa semneze decretele.

Citeste si:
Liberalii moldoveni vor suspendarea lui Dodon
Liberalii moldoveni strang...

Anterior, presedintele Igor Dodon a fost suspendat din functie de trei ori prin decizia Curtii Constitutionale. Prima data, in octombrie 2017, dupa ce a refuzat sa semneze decretul de numire a ministrului apararii, iar la sfarsitul lunii decembrie pentru refuzul de a semna decretele altor sapte noi membri ai guvernului.

De asemenea, la inceputul lunii ianuarie presedintele a fost suspendat temporar pentru ca nu a promulgat Legea antipropaganda. De fiecare data, documentele au fost semnate de presedintele parlamentului, Andrian Candu, aminteste Deschide.md.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Igor Dodon a fost suspendat temporar din functia de presedinte