Curtea Constitutionala l-a suspendat din functie, in urma cu putin timp, pe presedintele Igor Dodon. Decizia a fost luata dupa ce acesta a ignorat deciziile institutiei si nu a dizolvat Parlamentul, desi acesta nu alesese un guvern in timpul prevazut de lege. Aseara, Legislativul a votat un nou premier, pe Maia Sandu, un nou Executiv si o rezolutie care declara Republica Moldova "stat capturat".

Duminica, Curtea Constitutionala a decis ca refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului creeaza circumstante de suspendare din functie a presedintelui tarii. Tot Curtea Constitutionala a decis ca interimatul sa fie asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna si decretul de dizolvare a Parlamentului.

Situatia politica din Republica Moldova este atat de grava incat partidul pro-european ACUM, condus de Maia Sandu si cel socialist al lui Igor Dodon au decis sa colaboreze. Telul: sa formeze o coalitie de guvernamant si sa il excluda din scena politica pe Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat si acuzat ca, din umbra, controleaza toata tara. Demersul a fost sustinut mai mult sau mai putin activ de ambasadele Rusiei, Statelor Unite si Uniunii Europene, scrie Digi24.

Maia Sandu a fost propusa de Igor Dodon sa conduca noul executiv, insa aseara Curtea Constitutionala a decis ca Guvernul nou ales sa fie invalidat, desi depusese juramantul in fata Parlamentului. Practic, toate cele adoptate au fost de forma pentru ca Curtea Constitutionala hotarasase inca dinainte de sedinta ca legislativul trebuie dizolvat deoarece nu a ales in timpul prevazut de legea fundamentala un guvern.

Toate hotararile adoptate de Parlament, inclusiv alegerea noului Guvern, au fost declarate invalidate, iar partidul democrat si Vlad Plahotniuc a acuzat coalitia pro-europeana si pro-Kremlin de lovitura de stat.

In spatele deciziilor Curtii Constitutionala din Republica Moldova se afla tot Partidul Democrat (PDM). Curtea Constitutionala de la Chisinau este controlata de Partidul Democrat, respectiv de oligarhul Vlad Plahotniuc. Patru dintre cei sase membri ai Curtii au fost numiti anul trecut de catre Partidul Democrat. Printre ei se afla chiar si nasa de cununie a lui Plahotniuc si doi fosti deputati ai partidului sau, a explicat la Digi 24 Pavel Lucescu, consultant politic.

Plahotniuc a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala toate actele adoptate de parlament in sedinta de sambata. Anterior, Curtea a decis ca Parlamentul nu isi mai poate exercita atributiile constitutionale, inclusiv cele de control asupra executivului, intrucat mandatul sau a expirat. Conform instantei, toate actele adoptate de legislativ in sedinta de sambata sunt neconstitutionale.

Sedinta parlamentului a fost convocata de Partidul Socialist (PSRM) al presedintelui Igor Dodon si de blocul pro-european ACUM, alcatuit din PAS si din Platforma Demnitate si Adevar (PPDA). Deputatii au votat mai intai - de asemenea neconstitutional, potrivit instantei de resort - si noua conducere a Parlamentului, cu socialista Zenaida Greceanii ca presedinta.

Ce s-a intamplat sambata in Parlamentul de la Chisinau a fost o decizie a doua formatiuni politice care formeaza o majoritate in acest moment si care au negociat aceasta majoritate in ultimele trei luni si au investit un nou guvern condus de Maia Sandu, unul dintre liderii blocului proeuropean, guvern ce ar trebui sa-si intre in paine. Numai ca Partidul Democrat, care detine in acest moment guvernul interimar si care a fost la putere in ultimii patru ani, nu recunoaste nici actualul guvern, nici legitimitatea deciziilor Parlamentului, pe motiv, spun ei, ca Curtea Constitutionala ar fi hotarat ca vineri era termenul-limita cand aceste decizii puteau fi luate. Prin urmare, democratii spun ca ar fi trebuit declansate alegeri anticipate, potrivit Digi24.

Igor Dodon vs. Vlad Plahotniuc

Despre Vlad Plahotniuc si Igor Dodon se spune ca sunt oamenii care detinea intreaga putere in Republica Moldova. Intr-o inregistrare aparuta vineri, cei doi liferi discuta, iar Igor Dodon recunoaste ca a primit pana la un milion de dolari pe luna din Rusia, pentru intretinerea PSRM, potrivit Publika.md.

Igor Dodon este acuzat de propunerea de federaliza tara, interzicerea unionismului si schimbarea Constitutiei astfel incat presedintele tarii sa fie ales de Parlament. Dodon s-ar fi aliat pe ultima suta de metri cu ACUM (partidul pro-european) pentru a se razbuna pe democrati, care au refuzat o coalitie in conformitatea cu conditiile impuse de Rusia.

Intre timp, in Republica Moldova au iesit in strada, iar mai multe proteste sunt anuntate pentru aceasta zi si cele ce urmeaza. Unii oameni au innoptat cu cortul in fata institutiilor statului, in timp de azi, de la ora 12:00, in Piata Marii Adunari Nationala, oamenii ies pentru a apara ordinea constitutionala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri