Liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) a facut aceasta declaratie dupa ce Parlamentul Ucrainei a aprobat, joi, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea rusilor sa transporte personal militar spre regiunea transnistreana, noteaza Mediafax.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granita cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creeaza o problema logistica pentru Rusia.

Ministerul Apararii de la Moscova a anuntat insa ca va aproviziona militarii printr-o punte aeriana, cu ajutorul avioanelor militare de transport. Autoritatile de la Chisinau si administratia de la Tiraspol nu au comentat deocamdata decizia Kievului.

Rusia nu va abandona Transnistria

Generalul rus Iuri Iakubov a declarat ca "aprovizionarea contingentului rus de pacificare din Transnistria se va face in orice conditii", dupa ce Ucraina a anulat un acord de tranzit, pentru ca Moscova nu va permite ca militarii rusi din regiunea separatista moldoveana "sa indure foamea".

Citeste si:

"Acum, cand Ucraina a intrerupt toate acordurile cu Rusia in domeniul cooperarii tehnice si militare, inclusiv tranzitarea transporturilor prin teritoriul ucrainean, Ministerului Apararii nu-i ramane decat sa-si aprovizioneze formatiunile cu toate cele necesare, apeland la aviatia militara de transport. Noi nu vom permite ca pacificatorii rusi sa indure foamea", a declarat pentru Interfax generalul Iuri Iakubov, coordonatorul Directiei inspectorilor generali din cadrul Ministerului rus al apararii, relateaza Europa Libera in pagina online.

Generalul rus a mai spus ca interdictia de tranzitare prin Ucraina a transporturilor destinate Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria ar putea duce la tensionarea situatiei in regiune. Parlamentul ucrainean a aprobat, joi, anularea a cinci acorduri de securitate cruciale cu Moscova, inclusiv unul care permitea rusilor sa transporte personal militar spre regiunea transnistreana, in sprijinul GOTR si a operatiunii de mentinere a pacii. Legile adoptat de Parlament urmeaza sa fie promulgate de presedintele Petro Porosenko.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granita cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creeaza o problema logistica pentru Rusia. "Dupa cum se prezinta situatia, trebuie sa ne gandim si sa gasim o solutie. Nu ar trebui sa renuntam la Transnistria si Moldova", a declarat Vladimir Komoedov, presedintele Comisiei de aparare din Camera inferioara a Parlamentului rus, potrivit agentiei de presa Interfax. El a adaugat insa ca Rusia nu va lua masuri de retorsiune pentru moment.

Sursa foto: Republica Moldova / Shutterstock