"Atasatul militar de la Ambasada rusa a primit o nota verbala de la Ministerul de Externe, dar si toate celelalte ambasade au primit aceasta nota", a declarat ministrul in emisiunea "Tema Saptamanii", pe postul Canal2, citat de Unimedia. Prin aceasta nota, diplomatia moldoveana le sugera misiunilor diplomatice sa nu participe la parada militara de la Tiraspol, a declarat ministrul. "Participarea lor va insemna un act neprietensc fata de tara noastra", a spus Salaru ca avertiza nota, conform Mediafax.

Ministrul a anuntat ca l-a informat pe presedintele Nicolae Timofti in legatura cu "sfidarea Republicii Moldova" si a adaugat ca asteapta ca atasatul militar al Ambasadei Rusiei sa-si ceara scuze in mod public sau sa fie rechemat. Potrivit portalului rus Sputnik, ministrul a declarat pentru postul national moldovean de radio ca Chisinaul considera gestul atasatului un "pas neprietensc" din partea Rusiei, motiv pentru care Republica Moldova a decis sa suspende toare relatiile militare cu Rusia.

Anterior, un reprezentant al Ambasadei Rusiei a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe pentru a explica actiunile atasatului, scrie portalul citand agentia de stiri Regnum. "Suntem ingrijorati de aceasta situatie si am subliniat natura inacceptabila a unui asemenea gest", a declarat pentru Regnum ministrul moldovean de Externe Natalia Gherman.

Tiraspolul a organizat miercurea trecuta o parada militara prin care a marcat 25 de ani de la "independenta" Transnistriei. Peste 2.000 de militari si 123 de vehicule militare au luat parte la parada, precizeaza portalul rus. Transnistria, care si-a proclamat independenta fata de Chisinau in urma razboiului din perioada 1990-1992, pe fondul unor temeri potrivit carora Republica Moldova planuia sa se reuneasca cu Romania, nu este recunoscuta de catre comunitatea internationala si nici de Moscova. Insa, pe teritoriul regiunii moldovene separatiste se afla aproximativ 1.500 de membri ai trupelor ruse de mentinere a pacii, precum si trupe care pazesc armamentul din perioada sovietica stationat in regiune.

Sursa foto: tanc_Shutterstock