Romania inregistreaza cea mai mare scadere la nivelul UE in ceea ce priveste perceptia privind apartenenta la Uniune. Potrivit ultimului eurobarometru publicat de Parlamentul European, in luna septembrie, 49% dintre romani sustineau ca statutul de membru UE este un lucru bun, in scadere cu 10 procente fata de luna aprilie, scrie Digi24.

„62% dintre europeni, nivel record in ultimii 25 de ani, respectiv 49% dintre romani vad ca pe un lucru bun apartenenta la UE a tarii lor", se arata in studiu, care releva o crestere usoara fata de perioada similara a anului trecut, dar o scadere de 10 procente fata de luna aprilie a acestui an.

„In general, la nivel european, sprijinul fata de UE a crescut semnificativ dupa referendumul din Marea Britanie din 2016, fapt ce sugereaza atat ingrijorarea crescanda a europenilor in legatura cu impactul Brexit-ului, cat si o crestere a nivelului de constientizare a beneficiilor apartenentei la UE, datorita negocierilor dificile pentru iesirea Marii Britanii din UE”, consemneaza datele Eurobarometrului.

In cazul organizarii unui referendum privind apartenenta la UE, 66% dintre europeni (65% dintre romani) ar vota pentru ca tara lor sa ramana membra. 17% dintre europeni (15% dintre romani) ar vota pentru iesirea din UE, in timp ce 17% dintre europeni (20% dintre romani) declara ca nu stiu cum ar vot a.

Datele sondajului arata ca 49% dintre europeni (51% dintre romani) se declara satisfacuti de modul in care democratia functioneaza in Uniunea Europeana.

O proportie de 32% dintre europeni (43% in Romania) au o imagine pozitiva despre Parlamentul European, 21% (17% in Romania) au o imagine negativa, in timp ce 43% dintre europeni (36% in Romania) au o imagine neutra. 48% dintre europeni (63% in Romania) ar dori ca Parlamentul European sa aiba un rol mai important.

Gradul de informare a crescut

Gradul de informare si interesul fata de alegerile europene din 2019 sunt in crestere: 41% dintre europeni, comparativ cu 32% in aprilie 2018 (53% dintre romani, comparativ cu 43% in aprilie 2018) au identificat corect luna mai a anului viitor drept perioada in care vor avea loc alegerile, in timp ce 51% dintre europeni, comparativ cu 50% in aprilie 2018 (57% dintre romani, comparativ cu 55% in aprilie 2018) se declara interesati de aceste alegeri.

In legatura cu temele pe care le doresc discutate in campania electorala, europenii au identificat urmatoarele prioritati: imigratie (mentionata de 50% dintre respondenti), economie (47%), combaterea somajului in randul tinerilor (47%), combaterea terorismului (44%) si protectia mediului (40%).

Temele prioritare identificate de romani sunt: economie (53%), combaterea somajului in randul tinerilor (44%), promovarea drepturilor omului si a democratiei (38%), protectia consumatorului si siguranta alimentara (36%) si protectia sociala (35%).

Studiul a fost realizat de catre Kantar Public in perioada 8-26.09.2018, prin metoda interviu fata in fata, pe un esantion de 27474 persoane la nivel european (1007 in Romania).

Sursa foto: By symbiot / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri