Arabia Saudita a recunoscut ca jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a carui disparitie pe 2 octombrie a avut un ecou global, a fost ucis in consulatul sau din Istanbul, transmite AFP. Confirmarea mortii lui Jamal Khashoggi a fost transmisa la primele ore ale zilei de sambata de catre agentia oficiala de presa a Riadului.

"Discutiile intre Jamal Khashoggi si cei cu care s-a intalnit in consulatul regatului de la Istanbul (...) au degenerat intr-o altercatie, care a condus la decesul sau", a aratat agentia, citand Parchetul. Regatul a anuntat in acelasi timp destituirea unui inalt responsabil al serviciului de informatii saudit, Ahmad al-Assiri, si a unui important consilier de la curtea regala, Saud al-Qahtani, potrivit Agerpres.

Cei doi sunt colaboratori apropiati ai printului mostenitor Mohammed bin Salman, asupra caruia presiunea a crescut in ultimele zile in legatura cu cazul Khashoggi, noteaza AFP. "Ahamd al-Assiri, vicepresedinte al serviciului general de informatii, a fost demis din functie", a indicat SPA, mentionand un decret regal. Riadul a anuntat de asemenea ca 18 persoane au fost arestate in cadrul anchetei saudite.

Disparitia misterioasa a lui Jamal Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie in consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ si nu a mai reaparut, a generat o criza internationala. Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale prezidate de printul mostenitor Mohammed bin Salman pentru restructurarea serviciului saudit de informatii si "definirea precisa a puterilor" acestuia, a anuntat sambata presa oficiala.

Anuntul SPA ce confirma moartea jurnalistului in consulat a venit la putin timp dupa o noua convorbire telefonica asupra cazului Jamal Khashoggi intre presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si regele Salman, prima discutie avand loc duminica. Critic al printului mostenitor, Jamal Khashoggi traia in exil in Statele Unite din 2017.

Oficiali turci au afirmat ca acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Riad. Pana sambata dimineata, conducerea saudita dezmintise permanent implicarea sa in disparitia jurnalistului. Recunoasterea mortii sale de catre Riad a venit dupa ce administratia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite. evocand posibile sanctiuni daca se dovedeste ca aceasta a fost in spatele disparitiei jurnalistului Jamal Khashoggi.

Intrebat vineri, presedintele american a atentionat ca "ar putea" exista sanctiuni fata de aliatul sau saudit, insa a precizat ca e prea devreme pentru a trage concluzii. Dupa anuntul de sambata dimineata al Riadului, Statele Unite au reactionat rapid, dar cu prudenta, observa AFP.

"Suntem intristati sa aflam ca moartea domnului Jamal Khashoggi a fost confirmata", a declarat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders. "Statele Unite iau nota de anuntul regatului Arabiei Saudite ca ancheta in cazul Jamal Khashoggi avanseaza si ca (regatul) a intreprins actiuni fata de suspectii care au fost pentru moment identificati", a adaugat Sanders.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat intr-un comunicat "profund tulburat de confirmarea mortii" lui Khashoggi. Menajand intr-o prima faza regatul sunnit in numele intereselor strategice comune, Donald Trump a admis joi in premiera ca acest jurnalist este foarte probabil mort, amenintand Arabia Saudita cu "foarte grave" consecinte.

"Vom lua in considerare cu siguranta o gama larga de raspunsuri potentiale" daca Riadul este vinovat, a sustinut vineri intr-un interviu pentru Voice of America, Mike Pompeo. Dar secretarul de Stat american a precizat ca important este sa se faca lumina in acest caz.

El nu a detaliat eventualele sanctiuni ce ar putea fi decise. Dar liderii americani si-au manifestat intentia de a lucra impreuna cu Congresul, acolo unde mai multi parlamentari republicani s-au aratat indignati de circumstantele disparitiei jurnalistului.

Intr-o reactie citata de Reuters, presedintele Donald Trump a considerat credibila explicatia oferita de Riad sambata. El le-a spus reporterilor ca anuntul Arabiei Saudite asupra circumstantelor mortii lui Khashoggi reprezinta un "prim pas bun".

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri