Liderii celor mai importante familii europene din Parlamentul European condamna reformele din Justitie in ceea ce priveste statul roman si spera ca in Romania sa se ajunga la un consens national in privinta statului de drept si a luptei anticoruptie pana la preluarea presedintiei UE, la 1 ianuarie 2019.

Reformele din Justitie, motiv de ingrijorare printre eurodeputati

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus marti, in plenul Parlamentul European, ca spera ca in Romania sa se ajunga la un consens national in privinta statului de drept si a luptei anticoruptie pana la preluarea presedintiei UE, la 1 ianuarie 2019.

”In 2014 am spus ca Romania trebuie sa faca parte din spatiul Schengen si mi-as fi dorit sa obtinem asta inainte de finalul mandatului acestei comisii. Vreau sa atrag atentia ca nu trebuie pus in pericol acest lucru prin distantarea fata de valorile statului de drept. Dorinta mea e ca in Romania sa se ajunga la un consens in privinta statului de drept si a luptei anticoruptiei inainte de preluarea presedintiei UE”, a spus Juncker in cadrul dezbaterii din Parlamentul European la care participa si presedintele Klaus Iohannis.

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a denuntat in discursul sau de marti din plenul parlamentului atat ”reformele dubioase care au slabit justitia din Romania”, cat si ”protocoalele secrete” descoperite intre Romania .

”Sa nu urmati exemplele tarilor precum Polonia si Ungaria, care au luat-o pe o cale iliberala”, a transmis aliatul politic al lui Calin Popescu Tariceanu presedintelui Klaus Iohannis.

Citeste si:
Klaus Iohannis, pentru a doua oara la Casa Alba in actualul mandat
Presedintele Klaus Iohannis...

Monica Macovei in Parlamentul European: UE trebuie sa sanctioneze derapajele de la democratie

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat marti in Parlamentul European ca guvernul PSD-ALDE ”manipuleaza opinia publica insistand ca Romania si alte state membre isi pierd identitatea in UE, dar nu spun nimic de avantajele apartenentei la UE” si denuntat derapajele anti-democratice.

Macovei a cerut de la tribuna Parlamentului European, imediat dupa discursul lui Klaus Iohannis, ca ”Uniunea Europeana sa sanctioneze derapajele de la democratie”.

Evenimentul are loc intr-un context delicat avand in vedere discutiile recente de la Strasbourg pe tema legilor justitiei promovate de Guvernul si Parlamentul de la Bucuresti, criticate dur si de Comisia Europeana si Comisia de la Venetia. De asemenea, Parlamentul European a decis recent sanctionarea Ungariei, decizie luata dupa o masura similara dispusa de CE impotriva Poloniei.

Citeste si:
Inflatia din Romania, de TREI ori mai mare decat UE
Inflatia din Romania, de TREI...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania, cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii in iunie