Actualul presedinte al Republicii Irlanda, Michael D. Higgins, a obtinut sambata un al doilea mandat de sapte ani in fruntea tarii, cu 58% din voturi, potrivit sondajelor la iesirea de la urne, relateaza dpa, potrivit Agerpres.

Premierul Leo Varadkar l-a felicitat pe Higgins intr-un mesaj pe Twitter pentru victoria in alegerile prezidentiale desfasurate vineri, in care patru barbati si doua femei si-au disputat functia suprema din Irlanda.

Michael D. Higgins (77 de ani), actualul presedinte aflat in functie incepand din 2011, este al noualea sef al statului irlandez, in luna iulie el confirmand ca doreste un al doilea mandat de sapte ani. Higgins este profesor universitar, poet si politician. El a fost membru al Partidului Laburist in perioada 1968-2011, iar in anii '90 a fost ministru al artelor, culturii si gaeltacht (zonele vorbitoare de limba gaelica), precum si membru al parlamentului irlandez.

Formatiunile politice Fine Gael (centru-dreapta), Fianna Fail (liberal) si Partidul Laburist l-au sustinut pe actualul presedinte pentru un al doilea mandat.

De asemenea, la referendumul, organizat in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, privind eliminarea blasfemiei din Constitutia irlandeza, 71% din cetateni au votat pentru, in timp ce 26,3% s-au opus, potrivit postului RTE.

Citeste si:
Antreprenor din DIASPORA: Daca nu mergeam la vot, aveam ceva pe suflet
Antreprenor roman din...

Interzicerea blasfemiei a fost inclusa in Constitutia Irlandei in 1937, care statueaza ca "publicarea sau rostirea unor chestiuni blasfematoare, care incita la razvratire si indecente reprezinta o infractiune care este pedepsita in conformitate cu legea".

Legea Defaimarii (The Defamation Act), adoptata in 2009, a clarificat notiunea, stipuland ca o persoana comite aceasta infractiune daca publica sau rosteste "o fraza care este grosolan de abuziva sau insultatoare in legatura cu o chestiune considerata sacra de o religie, cauzand prin aceasta sentimente de manie in randul unui numar substantial de aderenti la acea religie".

Sursa foto: Shutterstock / Alexandru Nika

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
BestJobs: Românii se tem mai degrabă de recesiune decât de CORONAVIRUS
Setari Cookie-uri