11 Decembrie 2018

Guvernul britanic poate revoca unilateral decizia de iesire a Regatului Unit din UE



Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni ca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord este liber sa revoce in mod unilateral notificarea intentiei sale de retragere din UE, transmit agentiile de presa internationale.

Decizia de a revoca Brexit-ul ar fi o optiune 'suverana', a sustinut instanta europeana, potrivit Agerpres.

La inceputul lunii octombrie, Curtea Suprema a Scotiei a anuntat ca a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru o hotarare preliminara cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie sa poata revoca unilateral decizia de a iesi din Uniunea Europeana.

Deputati scotieni reprezentand circumscriptii care, la referendumul din iunie 2016, au votat masiv pentru mentinerea Regatului Unit in UE, au inaintat o petitie Curtii Supreme, in tentativa de a dovedi ca acesta are o optiune unilaterala de a ramane in blocul comunitar.

Ei sustin ca, desi nu exista nicio incertitudine din punct de vedere juridic ca Marea Britanie ar putea opri Brexit-ul cu acordul celorlalte 27 state membre, ar trebui sa caute sa instituie un drept juridic de a face aceasta in mod unilateral, indiferent de pozitia blocului comunitar.

Petitionarii mai afirma ca parlamentul de la Londra ar trebui sa aiba dreptul de a revoca declansarea Articolului 50 din Tratatul UE, fara a cere permisiunea celorlalte 27 state membre ale UE. Ei argumenteaza ca este necesara certitudine juridica in privinta acestui proces inaintea oricarui vot al parlamentului britanic, intrucat niciun stat nu s-a mai retras pana acum din Uniunea Europeana.

Guvernul de la Londra a mentionat, totusi, ca problema este una pur ipotetica intrucat nu intentioneaza sa revoce notificarea intentiei de iesire din UE.

Cazul a fost solutionat in procedura accelerata de CJUE ca urmare a calendarului foarte strans al Brexit-ului. Regatul Unit urmeaza sa paraseasca Uniunea Europeana la 29 martie 2019.



Citeste si