Nu mai este o surpriza faptul ca autoritatile din China lucreaza la un sistem care va monitoriza comportamentul intregii populatii pentru a stabili un rating social pe baza acestuia. In unele regiuni din tara acesta a inceput sa functioneze, iar cetatenii sa fie sanctionati.

Dezvoltarea sistemului a inceput in 2014 si va deveni complet operational pentru intreaga suprafata a tarii in anul 2020, in acest moment fiind utilizat doar in anumite regiuni si administrat de catre autoritatile locale sau de catre companii private de tehnologie care stocheaza informatiile acumulate.

Ca in cazul scorului de credit, ratingul social poate fi imbunatatit sau poate scadea in functie de comportamentul cetatenilor. Metodologia exacta este tinuta secreta insa exemple de fapte ce afecteaza ratingul cetatenilor sunt reprezentate de catre fumatul in zonele nepermise, cumpararea unui numar prea mare de jocuri video, postarea de stiri false in mediul online sau conducerea imprudenta. Mai jos aveti cateva exemple ale sanctiunilor primite de catre cei care au savarsit ceea ce autoritatile chineze considera a fi abateri de la un stil de viata civilizat, conform businessinsider.com.

Interzicerea accesului la transportul feroviar sau aerian

Chiar daca nu a fost implementat pe intreg cuprinsul tarii, autoritatile chineze au inceput deja sa aplice sanctiuni in randul cetatenilor “necivilizati”. Peste noua milioane de persoane nu mai au dreptul sa isi cumpere bilete pentru zboruri interne, conform unor statistici oferite de autoritati.

De asemenea, peste 3 milioane de persoane nu mai au dreptul sa isi cumpere bilete de tren la clasa business din cauza comportamentului pe care l-au avut in societate.

Interzicerea accesului la invatamant superior

Anul trecut, din cauza faptului ca au refuzat sa isi efectueze stagiul militar, 17 persoane nu au avut dreptul de a isi termina studiile superioare. De asemenea, in luna iulie a acestui an o universitate din China nu a acceptat un student al carui tata avea un rating social scazut.

Interzicerea accesului pe piata muncii

Persoanele cu un rating scazut nu sunt percepute de catre institutiile publice ca fiind de incredere, ca urmare acestia nu pot aplica pentru un loc de munca platit de catre stat sau in cadrul vreuneia dintre bancile mari din China.

Interzicerea accesului la unele hoteluri sau cumpararea de pachete turistice

O alta urmare suferita de catre persoanele care refuza sa isi exercite stagiul militar este reprezentata de catre imposibilitatea acestora de a se caza la unele hoteluri sau de a-si cumpara pachete turistice. De cealalta parte, regimul din China recompenseaza persoanele cu un rating social bun, oferindu-le acces mai rapid la bilete de avion.

Confiscarea animalelor de companie

Jinan, un oras din estul Chinei a lansat o campanie in 2017 prin intermediul sistemului de rating social prin care proprietarii de animale sa fie depunctati in cazul in care acestea sunt plimbate fara lesa sau tulbura linistea publica. Cetateniilor al caror punctaj ajunge la zero vor trebui sa predea animalele autoritator si sa fie supusi unui test prin care sa demonstreze ca sunt capabili sa aiba in grija aceste vietuitoare.

Sursa foto: By Maridav / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri