Daca cineva isi mai aduce aminte de scandalul "matrasirii" lui Constantin Buzoianu de la conducerea fostei CSA, cunoaste cu siguranta si miza revocarii acestuia din functia de presedinte al autoritatii de catre Parlament, dupa ce Comisiile de buget-finante au propus plenului inlaturarea lui: o piata a asigurarilor de mai multe miliarde de euro.

Politistul pensionar, Constantin Buzoianu, plasat sef peste asigurari, nu a plecat insa din functie inainte sa arunce in dreapta si in stanga cu cateva dezvaluiri, afirmand printre altele ca industria asigurarilor se confrunta cu "probleme grave", pe care a incercat sa le rezolve, dar initiativele CSA au deranjat foarte mult anumite societati de asigurare. "In piata asigurarilor, [...] s-a dezvoltat un «sistem» de favorizare a unor societati de asigurare care [...] practica tarife RCA nesustenabile, nu achita daunele catre pagubiti, respectiv catre unitatile de reparatii auto, si impotriva carora nu au fost luate la timp masurile necesare, in primul rand datorita favoritismului practicat fata de acestea, de traficul de influenta (vezi cazul Carpatica Asig.) si nu numai", spunea Buzoianu.

Fereasca Dumnezeu de producerea unui cutremur de magnitudine ridicata. O astfel de situatie va face scandalul FNI sa para un mic accident.

Un alt domeniu care a evoluat intr-o maniera asemanatoare il reprezenta activitatea de subscriere pe segmentul politelor obligatorii pentru locuinte. "[...] PAID [...] a fost concurata in mod incorect in primul rand de proprii actionari, care au vandut polite cu aceeasi denumire la tarife asemanatoare celor obligatorii si cu clauze aparent favorabile asiguratilor, contracte care insa nu asigura o acoperire corespunzatoare [...]. In plus, si cel mai grav aspect, portofoliul de polite facultative pentru locuinte emise de acesti asiguratori nu este acoperit prin reasigurare la nivelul riscurilor asumate".

El a apreciat ca fosta conducere a CSA nu a intervenit la timp si nu a luat masurile care s-ar fi impus tot din cauza «sistemului» prezentat anterior. "De la preluarea mandatului, reprezentantii societatilor favorizate au incercat insistent atat direct, cat si prin diverse alte modalitati, continuarea aceluiasi mod de lucru atat cu mine, cat si cu alti membri ai Consiliului CSA. Pentru realizarea acestei actiuni, mai intai s-a incercat metoda convingerii, apoi a constrangerii prin santaj si in final prin amenintarea ca daca voi continua, o sa fiu zburat din functie in 5 minute cu scaun cu tot", a continuat Buzoianu.

"Chiar daca eu plec, problemele raman. In acest context, fereasca Dumnezeu de producerea unui cutremur de magnitudine ridicata. O astfel de situatie va face scandalul FNI sa para un mic accident. O alta problema a industriei asigurarilor o reprezinta amendamentele la Legea 260/2008, care au fost adoptate recent de catre una din comisiile Parlamentului, care sunt anticoncurentiale. In plus, reasigurarea este o alta problema grava a industriei, de fapt lipsa acesteia", a aratat Buzoianu.

Daune subestimate, plasament catre reasiguratori fara rating

Un indicator asupra caruia wall-street.ro a atras atentia recent intr-un articol despre "Cum isi «cosmetizeaza» societatile rezultatele" este rata de cedare in reasigurare aferenta clasei de asigurari de incendiu si calamitati naturale, zona pe care societatea Astra Asigurari este lider de piata. Reasigurarea reprezinta transferul unei parti din riscul asumat de asigurator catre o companie de reasigurare. Altfel spus, reasiguratorul este asiguratorul companiei de asigurari. Programele de reasigurare reprezinta, pe langa Fondul de garantare al asiguratilor, o plasa de siguranta pentru companiile de asigurare, in cazul unor evenimente majore.

Este vorba de impartirea raspunderilor, mai ales a acelora de dimensiuni extrem de mari, generate de acoperirea riscurilor catastrofice, cu jucatori importanti de pe pietele internationale. Nici o companie locala nu are capacitatea financiara sa acopere de una singura despagubirile pe care un cutremur le-ar produce. Cel mai evident exemplu este dat de cutremurul din '77 care a generat pierderi materiale de peste doua miliarde de dolari. Care ar fi acum valoarea unor pagube similare?

Un raport recent al ASF, privind situatia financiara a Astra Asigurari, arata ca societatea ar fi subestimat in mod voit cu 40% daunele pe care ar putea sa le plateasca, pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Potrivit autoritatii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari, potrivit agentiei de stiri Mediafax.

Prin urmare, continuand pe ideea trasata de raportul ASF, si evidentiata si de jurnalistul Mediafax, Adrian Dumitrache pe Facebook, daca Astra intra in incapacitate de plata, daunele asiguratilor cu polite valabile si ale caror riscuri au avut loc dupa momentul intrarii in insolventa vor fi platite atat de catre Fondul de garantare al asiguratilor, care avea disponibilitati banesti de 100 milioane de lei in 2012, cat si de reasiguratori. In privinta acestora din urma, este vorba de societati inregistrate in Insulele Cayman si spatiul CSI...fara rating, pentru ca din spatiul CSI nu vin Swiss RE sau Scor RE, care, in aprilie 2013, a informat CSA ca nu mai preia in asigurare portofoliile firmelor romanesti.

In acest context, daca Astra intra in insolventa si vine un cutremur, cine plateste daunele provocate? Au peste 2 milioane de polite in clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale, adica cat RCA si CASCO la un loc. Reasiguratorii din Insulele Cayman, cei din Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Fondul de garantare? De ce s-a asigurat Astra la reasiguratorul din Insulele Cayman si la aia din CSI? Pentru ca sunt ieftini si nu pun intrebari prea multe, nu se intereseaza de "calitatile" portofoliului. Asadar, cheltuieli mai scazute pentru Astra, care, in ochii ASF, era acoperita.

In raportul ASF se mentioneaza ca falimentul Astra Asigurari ar pune in pericol chiar societati de stat, printre care Aeroportul Henri Coanda, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timisoara si Constanta, Romaero, Autoritatea Aeronautica Romana, flota Postei Romane, flota maritima a Group Grimaldi.

Astra Asigurari a oferit presei intre timp un comunicat in care da asigurari ca este o companie solida, sustinand ca "principalii indicatori estimativi din 2013 vor fi coeficient lichiditate - asigurari generale: 2,13 (fata de 1,00 minimul legal); active admise - asigurari generale: 1.272.985.913 lei; coeficient marja solvabilitate - asigurari generale: 2,42 (fata de 1,00 minimul legal); capital social - 436.901.517 lei (cel mai mare din piata noastra de asigurari)".

Coruptia nu are culoare politica

Similara este situatia de la Carpatica Asig, al carui contract de reasigurare este acum reevaluat de ASF dupa ce DNA a inceput cercetarea in cazul omului de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac, arestati preventiv in 29 ianuarie, de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul.

Aceste fapte resies din stenogramele publicate de HotNews, cu privire la acest dosar, in care invinuitul Tudor Daniel afirma despre contractul de reasigurare a Carpatica prin Hannover Re ca: "A... Carpatica are un contract de asigurare care de fapt nu re... nu le despagubeste nimic." In referatul DNA se mai precizeaza ca in cadrul audierilor "Invinuitul Tudor Daniel Gorge confirma situatia de fapt retinuta mai, afirmand ca s-au exercitat presiuni asupra sa, in calitate de presedinte CSA si vicepresedinte A S F, pentru a-si insusi interpretarea nefundamentata a contractului de reasigurare incheiat de Carpatica Asig cu Hannover RE", mai scrie HotNews.

Potrivit DNA, Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Si Radu Mustatea, fost CEO al Astra Asigurari, intre 2006 si 2011, actualmente membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, este urmarit penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.

Acelasi «sistem» de favorizare a unor societati de asigurare si-a facut simtita prezenta si in toamna lui 2011, in perioada audierilor pentru conducerea fostei CSA. Atunci, Cristian Constantinescu, fostul sef al Allianz-Tiriac si unul dintre candidati, sustinut de PDL, a spus la audieri ca daca va prelua conducerea institutiei va incepe cu un audit al personalului CSA, urmat de un audit al companiilor de asigurare si managementului acestora.

Imediat, PDL si-a retras intr-un mod curios sustinerea pentru candidatura acestuia la functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), desi in Comisia de buget-finante care realiza audierile in acea perioada era compusa preponderent din membri partidului aflat atunci la putere. In mod evident, factorul determinant in schimbarea de optica a Comisiei s-au aflat declaratiile dure ale lui Cristian Constantinescu din timpul audierilor, surprinzator sau nu, similare cu cele oferite de Constantin Buzoianu pentru Mediafax, inainte de revocare. Lui Constantinescu nu i-a ramas decat sa constate cu uimire, pentru HotNews: "A fost o mare supriza, pentru ca cei care nu m-au votat au fost reprezentantii partidului care m-au propus".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri