Confruntata cu o penurie de candidati, armata germana ia in calcul recrutarea de specialisti proveniti din alte state membre ale Uniunii Europene, a explicat joi seful Statului Major al Bundeswehr (armata germana), Eberhard Zorn, informeaza AFP.

''Bundeswehr-ul are nevoie de personal (...), trebuie sa privim in toate directiile intr-o perioada de penurie a muncitorilor calificati'', a declarat Zorn grupului de ziare regionale Funke Mediengruppe, noteaza Agerpres.

In opinia sa, recrutarea de specialisti straini europeni, indeosebi a medicilor sau a inginerilor, constituie o optiune luata in calcul de catre armata germana. Acest lucru ar implica o modificare a legii germane care stipuleaza ca un militar care actioneaza pentru Bundeswehr trebuie sa aiba cetatenie germana. Aceasta idee este sustinuta si de comisarul parlamentar pentru fortele armate germane, social-democratul Hans-Peter Bartels, potrivit caruia ''numerosi militari (au deja) origini straine sau dubla cetatenie''.

Reactia Romaniei

De altfel, ''Bundeswehr-ul nu ar fi o exceptie, pentru ca de multa vreme avem cetateni europeni care activeaza in politia germana'', a mai spus el.

Potrivit Funke Mediengruppe, guvernul german a abordat deja subiectul cu parteneri europeni. Republica Ceha, Suedia, Belgia si Danemarca nu ar fi impotriva acestei idei, dar Franta s-ar fi aratat rezervata. Si Bulgaria, Romania, Slovenia si Grecia au formulat indoieli, temandu-se ca potentialii candidati din tarile lor ar putea fi atrasi de un salariu mai mare in Germania.

Citeste si:
Romania, de doua ori in pragul unei pene de curent generale
Romania a fost de doua ori in...

''Trebuie, desigur, sa avem grija sa nu intram in competitie cu omologii nostri europeni'', a explicat Zorn.

Bundeswehr-ul se intereseaza cu precadere de cetateni europeni care traiesc deja pe teritoriul Germaniei. Candidatii trebuie sa cunoasca limba germana, sa aiba un cazier curat si sa-si declare loialitatea fata de statul german, potrivit Funke Mediengruppe.

Contactat de AFP, Ministerul Apararii german a confirmat aceste informatii.

Citeste si:
Canabisul medicinal, legalizat in Romania si celelalte tari UE
Legalizarea canabisului...

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dancila: Am luat cele mai ambitioase masuri de stimulare a afacerilor