21 Ianuarie 2019

Zeci de mii de oameni protesteaza in Atena fata de acordul privind denumirea Macedoniei



Zeci de mii de persoane s-au adunat duminica in centrul Atenei pentru a protesta impotriva acordului privind noul nume al Macedoniei, pe care parlamentul elen ar urma sa il ratifice in curand, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Au avut loc cateva ciocniri intre politisti si circa 30 de manifestanti nationalisti cu cagule, care au aruncat cu obiecte si au incercat sa forteze gardul Parlamentului, in apropierea unui Monument al Soldatului Necunoscut. Fortele de ordine au ripostat folosit gaze lacrimogene, potrivit AFP.

In principal la apelul "comitetului de lupta pentru elenisumul Macedoniei", sute de autocare venite din toata tara, si in special din nordul Greciei, au ajuns duminica in centrul Atenei transportand mii de manifestanti, potrivit organizatorilor.

Majoritatea manifestantilor au afisat drapelul Greciei, formand o maree de albastru si alb in Piata Syntagma, locul frecvent al marilor adunari, in fata Parlamentului. "Referendum pentru (numele) Macedoniei", se putea citi pe un mare banner.

Politia a mobilizat 2.000 de agenti, drone si elicoptere, iar circulatia in centrul Atenei a fost inchisa duminica, precum si statiile de metrou din apropiere de Syntagma. Printre manifestati s-au numarat si unele grupari religioase ortodoxe si unii preoti.

Oficial, partidele care formeaza opozitia la guvernul lui Alexis Tsipras (dreapta si socialistii) si care sunt impotriva acordului nu participa la aceasta manifestatie, dar au precizat ca fiecare membru are libertatea sa ia parte in nume personal. Unii deputati ai partidului de dreapta Noua Democratie au fost totusi prezenti.

Site-ul oficial al partidului neonazist Zori Aurii a facut apel la sustinatorii sai sa participe. Acordul privind noul nume al Macedoniei, semnat intre Atena si Skopje in iunie anul trecut, urmareste sa puna capat unui litigiu de aproape 30 de ani intre cele doua tari vecine prin redenumirea Macedoniei in 'Republica Macedonia de Nord'.

Ratificat in urma cu zece zile de Parlamentul macedonean, acest acord va fi dezbatut zilele urmatoare de Parlamentul grec inaintea unui vot crucial care ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul saptamanii viitoare. Numerosi locuitori, in special cei din provincia de nord a Greciei care poarta acelasi nume ca tara vecina, spun ca denumirea 'Macedonia' nu apartine decat patrimoniului istoric grec.

"Intr-o societate democrata, dreptul cetatenilor de a manifesta intr-un mod pasnic nu este negociabil", a afirmat premierul Alexis Tsipras intr-un interviu aparut in editia de duminica a Avghi, cotidianul partidului sau de stanga Syriza. El a subliniat totusi ca "fiecare are obligatia sa izoleze grupurile extremiste care ar putea incerca sa manipuleze manifestatia si sa se abtina de la manifestatii sau de la sloganuri ale urii".



Citeste si