Romania se situeaza pe locul 61 din 180 de tari analizate in privinta perceptiei asupra gradului de coruptie, pierzand un punct fata de de 2018. Punctajul obtinut de Romania in 2018 este 47, fata de 48 in 2017 si 2016 si 46 in 2015. Scorul este unul de la 0 la 100 pentru fiecare tara, 0 fiind „foarte corupt” iar 100 „foarte curat”. Tarile UE percepute drept mai corupte decat Romania sunt Ungaria, pe locul 64 la nivel global, Grecia, locul 67, si Bulgaria, locul 77.

Statele Unite, cu un scor de 71 de puncte din 100 (in scadere cu patru puncte), ies pentru prima data dupa 2011 din primele 20 de tari in care perceptia asupra coruptiei este cel mai putin acuta, conform acestui raport anual al Transparency International, organizatie cu sediul la Berlin. SUA ocupau in 2017 pozitia 16, iar in 2018 a pierdut patru locuri, ajungand pe 22.

Conform aceluiasi index, Romania a pierdut doua pozitii, de la 59 in 2017 la 61 in 2018. Scorul Romaniei s-a redus de la 48 de puncte din 100 in 2017 la 47 de puncte din 100 in 2018. Pe scara de masurare a Transparency International, 100 de puncte inseamna o tara foarte ''curata'', iar zero puncte - foarte corupta, scrie Agerpres.

Transparency International clasifica in fiecare an 180 de tari in functie de nivelul lor de perceptie asupra coruptiei in sectorul public.

Primele pozitii din clasament raman dominate, ca in anii precedenti, de tarile nordice. Danemarca ocupa primul loc, urmata de Noua Zeelanda, Finlanda, Singapore, Suedia si Elvetia. Somalia ramane in coada clasamentului (locul 180), imediat deasupra sa fiind Siria (179), Sudanul de Sud (178), Yemenul (177) si Coreea de Nord (176).

"Scorul slab" al SUA "survine intr-un moment in care ele se confrunta cu amenintari la adresa sistemului lor de echilibru al puterilor, precum si cu o eroziune a normelor etice la cele mai inalte niveluri ale puterii", explica Transparency International.

Al doilea an al mandatului lui Trump a fost plin de evenimente, de la dezvaluiri privind presupusele legaturi intre echipa sa de campanie si Rusia, la sprijinul sau controversat pentru un candidat la Curtea Suprema acuzat de agresiune sexuala, trecand prin suspiciuni de nepotism.

"Presedintia Trump a scos la lumina slabiciunile sistemului american in garantarea unui guvern responsabil fata de interesul public", a explicat pentru AFP Zoe Reiter, reprezentanta interimara a Transparency International in SUA.

"Insa presedintele Trump este mai degraba un simptom decat o cauza, pentru ca problemele existau inainte de instalarea sa in functie", a adaugat ea, invocand incapacitatea sistemului american de a preveni conflictele de interese.

ONG-ul arata de asemenea cu degetul spre Turcia si Ungaria, de asemenea in scadere in clasament, acuzand "deteriorarea statului de drept si a institutiilor democratice, precum si reducerea rapida a spatiului societatii civile si a media independente".

"In contextul in care numeroase institutii democratice sunt amenintate in intreaga lume, deseori de catre lideri cu tendinte autoritare sau populiste, trebuie sa facem mai mult pentru a intari sistemul de contraputeri si pentru a proteja drepturile cetatenilor", a spus si Patricia Moreira, director general al TI.

Printre recomandari, Transparency International le cere guvernelor sa apere libertatea presei si sa sustina organizatiile societatii civile care se lupta sa monitorizeze cheltuielile publice.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri