Ministrul Turismului este "incompetent" iar Romania o tara fara brand, sustine PNL in motiunea simpla depusa miercuri la Senat, prin care se cere demisia ministrului de resort, Bogdan Trif. Motiunea "Turism de Romania: Un ministru incompetent si o tara fara brand" urmeaza sa fie dezbatuta si votata in plenul Senatului pe 5 decembrie, a anuntat miercuri, in plen, presedintele de sedinta, Claudia Manda, scrie Agerpres.

Semnatarii motiunii sustin ca activitatea lui Bogdan Trif este marcata de "o totala lipsa de transparenta" si atrag atentia ca executia bugetara a Ministerului Turismului se opreste in luna august 2017.

"Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, demonstreaza pe zi ce trece ca a conduce acest minister este o palarie prea mare pentru el. Il sfatuim, pe aceasta cale, ca, in loc sa-si cosmetizeze imaginea si sa se ocupe cu urzeala unor conflicte, mai bine sa se aplece asupra problemelor reale din turism, sa se ocupe de promovarea imaginii turistice a Romaniei in plan international si ii lansam, cea mai grea provocare, o misiune dusa la indeplinire cu succes de agentiile de turism care atrag inclusiv straini prin pachetele oferite: sa-si convinga colega de partid, primar al municipiului Bucuresti, ca daca tot ofera mita excursii gratuite pensionarilor, din banii contribuabililor, macar sa incurajeze turismul autohton. 2018 este anul Centenarului Romaniei moderne! (...) Centenarul si implinirea a o suta de ani de la incheierea Primului Razboi Mondial erau o ocazie potrivita de a promova Romania. Datorita activitatii ZERO a domnului ministru Bogdan Trif, turismul romanesc a mai ratat o oportunitate de a fi prezent, macar, pe piata europeana. In contextul apropierii sarbatorii nationale de 1 Decembrie, un gest de demnitate si dreptate al Parlamentului Romaniei ar fi retragerea sprijinului pentru Ministrul Turismului, domnul Bogdan Trif! Un ministru incompetent si o tara fara brand! Domnule ministru, daca aveti un dram de onoare, trebuie sa va dati demisia!", transmit senatorii PNL.

Potrivit acestora, Romania este pe ultimele locuri in cadrul Uniunii Europene la toti indicatorii din turism. Romania este singura tara din Europa Centrala si de Est care are deficit in balanta de plati pe sectorul turism, mai remarca semnatarii.

"In laudatul Program de Guvernare al PSD, turismului romanesc i se alocau o serie de promisiuni, care au ramas neonorate. Se vorbea, in anul 2016, despre sansa Romaniei de 'a crea mai multe locuri de munca si de a aduce mai multe resurse la bugetul de stat prin promovarea unei strategii de dezvoltare a turismului'. Conform statisticilor, desi tara noastra inregistreaza incasari din turism de 2,24 miliarde de euro, romanii cheltuie in strainatate pentru servicii similare 3,12 miliarde de euro. Acest lucru se intampla pentru ca Romania exporta turisti, cetatenii romani preferand, anul trecut, destinatiile externe in detrimentul destinatiilor interne. Cu toate ca avem un Minister al Turismului, promovarea este aproape inexistenta. La nivel declarativ, turismul figureaza intre cele 10 sectoare economice prioritare in Strategia Nationala de Competitivitate a Romaniei 2015-2020, insa performantele reale in acest domeniu, vital pentru dezvoltarea tarii, ne-au pozitionat abia pe locul 68 in lume. Ne confruntam cu un paradox absurd, in conditiile in care tara noastra are atatea de oferit calatorului, dar nu stim sa exploatam potentialul", se adauga in document.

Conform liberalilor, au trecut doi ani de cand coalitia de guvernare promitea dezvoltari "fara precedent" pentru turismul romanesc prin programul de guvernare.

"Majoritatea politica PSD-ALDE si, implicit dumneavoastra, v-ati angajat la 'dezvoltarea turismului balnear prin investitii in infrastructura rutiera si crearea bazelor de tratament, promovarea turismului prin ghiduri si informatii de calatorie, cresterea vizibilitatii internationale a destinatiilor tarii noastre'. La acel moment, era evident faptul ca pentru PSD era imposibil sa ignore o realitate zdrobitoare - aceea ca turismul este un sector al economiei ce produce miliarde de euro anual si care trebuie sustinut, mai ales ca in aceasta industrie sunt multe companii si sute de mii de angajati. Ce s-a intamplat, cu adevarat, pana acum? Nimic, realitatea arata la fel de rau. In ciuda faptului ca avem atractii turistice unice in Europa si chiar in lume, turismul romanesc are o pondere extrem de mica in PIB, numai 1,3%", sustin semnatarii motiunii.

Liberalii spun ca, "din nefericire, actiunile ministrului Bogdan Trif, de la preluarea mandatului, nu fac decat sa inrautateasca climatul economic din domeniul turismului si relatia cu mediul de afaceri din turism", iar "Legea prin care se aprobau prevederile OUG 46/2017 cu privire la organizarea si functionarea Organizatiilor de Management al Destinatiei, nu respecta recomandarile Organizatiei Mondiale a Turismului, propunerile mediului de afaceri din turism si a societatii civile".

"Prin textul introdus in proiectul de lege a Turismului se vor elimina din procesul de decizie la nivelul destinatiei turistice entitati cu aport insemnat la dezvoltarea si promovarea destinatiei turistice, cum ar fi ONG-urile, aeroporturile, companiile de transport si media din turism, transformand Organizatiile de Management al Destinatiei in societati pe actiuni, ca mod de luare a deciziei. 17 asociatii de turism v-au transmis un punct de vedere cu privire la OMD-uri, facand referire inclusiv la obligativitatea de a promova Romania prin parteneriat public-privat. Nu numai ca nu ati raspuns solicitarilor, domnule ministru, dar ati ales sa ignorati total opinii pertinente din partea celor care incearca sa puna umarul la dezvoltarea turismului autohton. Ministrul Bogdan Trif nu a avut o pozitie clara fata de propunerea PSD de mentinere incepand cu 1 ianuarie 2019 a voucherelor de vacanta. (...) Ministrul Bogdan Trif nu a onorat promisiunea facuta de PSD in Programul de Guvernare, respectiv 'infiintarea unui Centru national de invatamant si reinfiintarea scolilor de meserii, inclusiv a celor postliceale pentru formarea profesionala a fortei de munca in domeniul turismului'", mai arata senatorii PNL.

In opinia acestora, in conditiile unui somaj de aproximativ 4% la nivel national si a unui numar de peste 26.000 de someri in randul tinerilor cu varste de pana la 25 de ani, "guvernarea PSD-ALDE continua sa ignore evidenta si este pe deplin responsabila de situatia in care se gasesc astazi tinerii fara un loc de munca, care ar putea sa satisfaca nevoia de forta de munca pe care operatorii de turism o aduc frecvent in discutie".

"Bilantul prezentat, in vara acestui an, de ministrul Turismului a avut ca rezultat provocarea unui nou val de nemultumiri din partea agentilor economici din acest sector de activitate. Bogdan Trif, in loc sa initieze un dialog cu factorii implicati, a ales sa defaimeze intregul mediu de afaceri de profil si sa generalizeze cazuri izolate ale anumitor agenti. Dupa ostracizarea mediului business din turism a urmat aplicarea 'pedepsei', asigurarea cu 100% a pachetelor turistice oferite. Prin transpunerea directivei UE 2302/2015 cu privire la pachetele turistice, ministrul Bogdan Trif a starnit nemultumirea mediului de afaceri din zona agentiilor de turism. (...) Politica pumnului in gura se dovedeste a fi cea mai eficienta tactica a PSD pe toate planurile. Agentii economici carora le sunt aplicabile, au anuntat neoficial ca mai multe prevederi ale ordonantei contravin altor legi in vigoare si le vor contesta in justitie. In plus, instrumentele de garantare aflate pe piata nu acopera toate categoriile de touroperatori. Situatia concreta este si ea de natura sa creeze o mare ingrijorare", mai sustin parlamentarii liberali.

Ei mai atrag atentia, intre altele, ca promovarea turistica a destinatiilor din Romania lipseste pe pietele internationale si arata neglijenta institutiilor guvernamentale fata de acest important domeniu economic, aceasta fiind una dintre cauzele numarului scazut de straini care viziteaza tara noastra.

PNL reaminteste ca, in septembrie 2018, Guvernul Dancila a aprobat o HG prin care s-a decis infiintarea a 20 de birouri de promovare turistica externa a Romaniei, fiecare avand cate doi atasati de turism.

"Ne spune domnul ministru pe ce criterii a ajuns la cifra de 20 de birouri de reprezentare? Poate preciza domnul ministru ce strategie de marketing turistic si comunicare de brand extern a folosit, ce piete externe doreste sa targheteze, ce evaluare a potentialului de turisti de incoming exista pe aceste piete? (...) Ati promis ca Legea Turismului va fi gata pana in noiembrie. Abia a intrat in dezbatere publica, iar ecourile sunt negative. Textul proiectului de lege este la mare distanta de o lege a turismului moderna, necesara dezvoltarii industriei turismului in Romania anului 2018, dovedind o neintelegere a modului de functionare a industriei turismului", mai afirma semnatarii motiunii.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Turismului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri